Ερευνητές σε νοσοκομείο της Οξφόρδης έχουν αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να διαγνώσει καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του πνεύμονα. Το σύστημα αναμένεται να επιτρέψει τη διάγνωση των ασθενειών πολύ νωρίτερα, απ’ ότι συνήθως. Η τεχνολογία διάγνωσης καρδιακών παθήσεων θα αρχίσει να διατίθεται δωρεάν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας αυτό το καλοκαίρι.

Οι καρδιολόγοι μπορούν πουν από τον χρονισμό του καρδιακού παλμού εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά. Αλλά ακόμη και οι καλύτεροι γιατροί κάνουν λάθος διάγνωση σε μία στις πέντε περιπτώσεις. Οι ασθενείς είτε στέλνονται σπίτι και παθαίνουν αργότερα καρδιακή προσβολή είτε υποβάλλονται σε περιττές θεραπείες.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο John Radcliffe μπορεί να κάνει διάγνωση με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς ανακαλύπτει λεπτομέρειες στις εξετάσεις που οι γιατροί δεν μπορούν να δουν. Στη συνέχεια, δίνει μια σύσταση αν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος για τον ασθενή να υποστεί καρδιακή προσβολή

Το σύστημα έχει δοκιμαστεί σε κλινικά τεστ σε έξι μονάδες καρδιολογίας. Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό αφού έχουν ελεγχθεί από εμπειρογνώμονες, αλλά ο καθηγητής Paul Leeson, ο καρδιολόγος που ανέπτυξε το σύστημα, λέει ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ξεπεράσει σημαντικά τους ειδικούς γιατρούς: «Ως καρδιολόγοι, δεχόμαστε ότι δεν έχουμε πάντα δίκιο στις διαγνώσεις μας αυτήν τη στιγμή, αλλά τώρα υπάρχει μια πιθανότητα αυτό το σύστημα να είναι σε θέση να τα καταφέρνει καλύτερα».

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται Ultromics, εκπαιδεύτηκε για να εντοπίζει τα πιθανά προβλήματα από τα στοιχεία των εξετάσεων 1.000 ασθενών του καθηγητή Leeson από τα τελευταία επτά χρόνια, μαζί με πληροφορίες για το εάν έπασχαν από καρδιακά προβλήματα.

Ένα άλλο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ψάχνει για σημάδια καρκίνου του πνεύμονα. Ψάχνει για μεγάλες ομάδες κυττάρων που ονομάζονται οζίδια. Οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν είναι αβλαβείς ή αν θα γίνουν καρκινικές και έτσι οι ασθενείς συνεχίζουν να κάνουν τομογραφίες, για να δουν πώς εξελίσσονται.

Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποκλείσει τις αβλαβείς περιπτώσεις και μπορεί επίσης να διαγνώσει καρκίνο του πνεύμονα πολύ νωρίτερα.

Ο επικεφαλής επιστήμονας Δρ Timor Kadir, λέει ότι οι δοκιμές του συστήματος στο Μάντσεστερ δείχνουν ότι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα θα μπορούσαν να διαγνωστούν πολύ νωρίτερα και έτσι να έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.