Η κατανάλωση ορισμένων σακχάρων μπορεί να μειώσει δραστικά τις γνωστικές μας επιδόσεις, όπως αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν διερευνήσει τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κατανάλωση γλυκόζης στον εγκέφαλό μας, δηλαδή τη βελτίωση της μνήμης μας. Ωστόσο, η κατανάλωση άλλων σακχάρων, όπως η φρουκτόζη και η σακχαρόζη, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισαν να εξετάσουν πώς τα συνηθισμένα σάκχαρα επηρέασαν τις ικανότητες να εκτελούν γνωστικές εργασίες. Για την έρευνά τους, χρησιμοποίησαν 49 εθελοντές που δέχτηκαν να συμμετέχουν στα τεστ.

Τρία κοινά διατροφικά σάκχαρα δοκιμάστηκαν απέναντι σε μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, τη σουκραλόζη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε δοκιμές για τον χρόνο απόκρισης και μαθηματικά τεστ.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν γλυκόζη και σακχαρόζη παρουσίασαν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτούς που έλαβαν φρουκτόζη και το τεχνητό γλυκαντικό.

Μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Mei Peng, λέκτορας αισθητηριακής επιστήμης στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μας επηρεάσει καθημερινά.

«Είμαι εντυπωσιασμένη από το πώς οι αισθήσεις μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και την καθημερινή μας ζωή», δήλωσε. «Ειδικότερα, το πώς η κατανάλωση σακχάρων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εγκέφαλοί μας. Η μελέτη μας δείχνει ότι το “κώμα ζάχαρης” -όσον αφορά τη γλυκόζη- είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, όπου τα επίπεδα προσοχής φαίνεται να μειώνονται, μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλυκόζη».