Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, εξαιτίας της μόνιμης βλάβης που προκαλεί στο DNA των βλαστικών κυττάρων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου είναι καλά τεκμηριωμένες, ωστόσο, η επιστήμη πίσω από αυτή τη συσχέτιση παρέμεινε αρκετά διφορούμενη μέχρι τώρα.
Ερευνητές από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά το DNA των βλαστοκυττάρων στο αίμα και μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στον σχηματισμό όγκων.
Όταν το αλκοόλ διασπάται στο σώμα παράγει μια τοξική χημική ουσία γνωστή ως ακεταλδεΰδη ή αιθανάλη. Οι συγγραφείς της μελέτης διεξήγαγαν την έρευνά τους σε μια ομάδα ποντικών, τα οποία έλαβαν αιθανάλη και στη συνέχεια εξετάστηκαν, για να δουν τι επίδραση είχε η ουσία στις κυτταρικές δομές τους.
Με τη διεξαγωγή ανάλυσης χρωμοσωμάτων και προσδιορισμού αλληλουχίας DNA, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αποκαλύψουν το επίπεδο γενετικής βλάβης που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της αιθανάλης. Διαπίστωσαν ότι η χημική ουσία προκάλεσε μόνιμες μεταλλάξεις στην ακολουθία DNA των ποντικών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορες μορφές καρκίνου.
«Κάποιοι καρκίνοι αναπτύσσονται λόγω βλάβης του DNA στα βλαστοκύτταρα», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Ketan Patel. «Ενώ κάποια βλάβη μπορεί να συμβαίνει τυχαία, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης βλάβης».
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το σώμα υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στο αλκοόλ.
Ένζυμα γνωστά ως αφυδρογονάσες αλδεΰδης (ALDH) που διασπούν την αλδεΰδη, όμως, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται αυτά τα βασικά ένζυμα ή έχουν ελαττωματικά. Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της αλδεΰδης σε ποντίκια με και χωρίς αυτά τα κρίσιμα ένζυμα και διαπίστωσαν ότι εκείνα που δεν είχαν, υπέστησαν τέσσερις φορές μεγαλύτερη βλάβη στο DNA τους.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι η μη αποτελεσματική επεξεργασία του οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης βλάβης από το αλκοόλ και συνεπώς ορισμένων καρκίνων», πρόσθεσε ο Patel. «Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η απομάκρυνση του αλκοόλ και τα συστήματα επισκευής του DNA δεν είναι τέλεια και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο με διαφορετικούς τρόπους, ακόμη και σε άτομα των οποίων οι αμυντικοί μηχανισμοί λειτουργούν σωστά».