Tα επιπλέον κιλά συνήθως συνδέονται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της αυξημένης πιθανότητας για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι μπορεί να έχουν πιο ευτυχισμένη ζωή.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής την Louise Millard και τον George Davey Smith.

Η ερευνητική ομάδα ανέθεσε να αναλύσει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το PHESANT (ένα εργαλείο ανάλυσης στοιχείων φαινοτύπου) για την εκτέλεση αυτοματοποιημένων σκαναρισμάτων φαινοτύπου στη βρετανική Biobank – μια βάση δεδομένων που περιέχει γενετικά δεδομένα από 500.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 37 έως 73 ετών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κατέληξαν σε πολλά συμπεράσματα για τη σχέση μεταξύ Δείκτη Μάζας Σώματος ενός ανθρώπου και της υγείας του, που είναι ήδη ευρέως γνωστά. Αυτά περιλαμβάνουν το γεγονός ότι τα άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, να πάσχουν από διαβήτη και να περάσουν στην εφηβεία σε μικρότερη ηλικία.

Ωστόσο, ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, έχουν γενικά μια πιο ήρεμη ψυχική διάθεση. Όσον αφορά τα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές δήλωσαν: «Εντοπίσαμε μια σειρά από πιθανώς αιτιώδεις συσχετίσεις που ήταν προηγουμένως άγνωστες. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες με γενετική προδιάθεση για υψηλότερο ΔΜΣ ήταν λιγότερο πιθανό να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως νευρικό άτομο ή να θεωρούν ότι είναι πολύ στην “τσίτα”».

Ο Dasha Nicholls, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφικών Διαταραχών στο Royal College of Psychiatrists, εξήγησε πώς οι διατροφικές ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική του κατάσταση: «Γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος δεν τρέφεται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επηρεάζεται η ικανότητά του να ρυθμίζει τα συναισθήματά του. Δεν με εκπλήσσει, με την έννοια αυτή, ότι υπάρχει άμεση σύνδεση διάθεσης και φαγητού, αλλά νομίζω ότι είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα μελέτη».