Οι γυναίκες που είναι λιγότερο ικανοποιημένες από την εμφάνιση του στήθους τους, είναι λιγότερο πιθανό να το ελέγξουν για σημάδια καρκίνου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες που είναι δυσαρεστημένες από το μέγεθος του στήθους τους είναι πιθανότερο να καθυστερήσουν να επισκεφτούν τον γιατρό τους, εάν ανιχνεύσουν μια αλλαγή, σε σχέση με εκείνες που αισθάνονται σίγουρες για το σώμα τους.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Body Image εξέτασε 384 γυναίκες και αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία τους ήταν δυσαρεστημένες με την εμφάνιση του στήθους τους, με κάποιο τρόπο. Ενώ το 31% ήθελε μικρότερος στήθος, το 44% ήθελε μεγαλύτερο στήθος, ενώ το ένα τρίτο των γυναικών (33%) παραδέχτηκε ότι σπάνια ή ποτέ δεν έκαναν αυτοεξέταση των μαστών τους.

Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ότι μία στους 10 (8%) παραδέχτηκε ότι εάν διαπιστώσει κάποια αλλαγή στο στήθος της, είτε θα καθυστέρησε να δει έναν γιατρό όσο το δυνατόν περισσότερο είτε θα το αποφύγει εντελώς (2%).

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια για το μέγεθος του στήθους σχετίζεται σημαντικά με την τακτική αυτοεξέταση του μαστού, τη μικρότερη εμπιστοσύνη στην ανίχνευση κάποιας αλλαγής στους μαστούς και τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επίσκεψη σε έναν γιατρό, μετά την εμφάνιση της αλλαγής», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Viren Swami του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin.

«Για τις γυναίκες που είναι δυσαρεστημένες με το μέγεθος του στήθους τους, το να πρέπει να επιθεωρήσουν το στήθος τους εκλαμβάνεται ως απειλή για την εικόνα του σώματός τους και έτσι μπορεί να εκδηλώσουν συμπεριφορές αποφυγής της αυτοεξέτασης», συμπλήρωσε ο καθηγητής. «Η δυσαρέσκεια για το μέγεθος του στήθους, μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει αρνητικά συναισθήματα, όπως ντροπή και αμηχανία, που έχουν ως αποτέλεσμα την αποφυγή της αυτοεξέτασης του μαστού».

Ο καθηγητής Swami λέει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να βλέπουν το στήθος τους και με πιο λειτουργικούς όρους -όπως την ικανότητά τους να παράγουν γάλα για τα μωρά τους- και όχι μόνο από καθαρά αισθητική άποψη.

«Είναι επίσης σημαντικό για τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης να έχουν επίγνωση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η δυσαρέσκεια για το στήθος, για τις συμπεριφορές και τα αποτελέσματα της αυτοεξέτασης», δήλωσε ο καθηγητής Swami.