Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου αφορά στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, του προστατευτικού δηλαδή ιστού που ελαχιστοποιεί τις τριβές μεταξύ των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση. Η κατάσταση αυτή η οποία είναι συνεχώς επιδεινούμενη, προκαλεί κατά κύριο λόγο δυσκαμψία, πόνο, παραμόρφωση και δυσχέρεια στο βάδισμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρή αναπηρία. Η πάθηση προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών, ενώ φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη έξαρση στις ηλικίες άνω των 60-65 ετών. Επιπλέον είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες, ενώ η συχνότητά της αυξάνει ιδιαίτερα με την πρόοδο της ηλικίας.

Με τη μέθοδο της ολικής αρθροπλαστική γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας (ΜΙΚ – Minimally Invasive Knee) η τοποθέτηση της πρόθεσης γίνεται με ειδικό εξοπλισμό που επιτρέπει μικρή τομή δέρματος (8-10 εκ.) και ελάχιστη διατάραξη μαλακών μορίων με αποτέλεσμα την ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς. Ειδικότερα ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική σε δύο-τρεις ημέρες, περπατά την επόμενη ημέρα της επέμβασης και εγκαταλείπει τα μέσα στήριξης (μπαστούνι, πατερίτσες) γρήγορα ενώ με την παραδοσιακή μέθοδο ο χρόνος αυτός μπορεί να ξεπεράσει και τις 40 ημέρες. Επίσης, με τη νέα αυτή τεχνική ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος καθώς και ο μετεγχειρητικός πόνος. Η ελάχιστη επεμβατικότητα συνδυάζεται επίσης με σύστημα πλοήγησης και ρομποτικό σύστημα με επιτυχία.

Αναφορικά με την αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας, μία νέα τεχνική εμφύτευσης αρθροπλαστικής ισχίου (ALDI – Anterolateral Decubitus Incision Hip) ξεκίνησε προ 3ετίας από τον Αθανάσιο Κουκάκη, Ορθοπεδικό Χειρουργό, για τη χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, που αφορά την τοποθέτηση  πρόθεσης ισχίου με πρόσθια τομή με τον ασθενή σε πλάγια θέση. Η τοποθέτηση της πρόθεσης γίνεται χωρίς να διαταραχθούν καθόλου οι απαγωγοί μύες του ισχίου, με μικρή τομή δέρματος περί τα 8 εκ. (μιάμιση φορά η διάμετρος της κοτυλιαίας πρόθεσης) και η τομή καλύπτεται από το εσώρουχο με έξοχο αισθητικό αποκλεισμό.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής σε σύγκριση με παρόμοιες είναι:

-Λιγότερη αιμορραγία εφόσον ο ασθενής τοποθετείται σε πλάγια θέση

-Δε χρειάζεται έλξη του σκέλους

-Δε διαταράσσονται μυϊκές ομάδες

-Η νοσηλεία διαρκεί 2-3 ημέρες

-Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει χωρίς βοήθηματα γρήγορα

-Δεν απαιτούνται καθόλου περιορισμοί (ειδικά ψηλά καθίσματα, μαξιλάρι ανάμεσα στα σκέλη κλπ)

-Πολύ σύντομη επιστροφή σε δραστηριότητες και ανάβαση/κατάβαση σκάλας

Στην ALDI hip  χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και εξοπλισμός για ευχερή προσπέλαση και εφαρμόζεται ήδη σε κέντρα της Γερμανίας και της Ιταλίας τα τελευταία 8 έτη. Η ALDI θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες τεχνικές εμφύτευσης αρθροπλαστικής ισχίου με τις ελάχιστες επιπλοκές.

Στο τμήμα μας οι παραπάνω τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας χρησιμοποιούνται τα τελευταία 10 χρόνια, με επιτυχία έχουν χειρουργηθεί πλέον χιλιάδες ασθενείς και υπάρχει διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.

 

Κουκάκης Αθανάσιος

Ορθοπεδικός Χειρουργός

Δ/ντής Ιδιωτικής Ορθοπεδικής Κλινικής

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ορθοπεδικός Χειρουργός, Δ/ντής Ιδιωτικής Ορθοπεδικής Κλινικής