Οι γυναίκες συνήθως ζουν περισσότερο από τους άνδρες και νέες έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να επιβιώσουν σε μια κρίση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας εξέτασαν τα ποσοστά επιβίωσης και των δύο φύλων σε ακραίες συνθήκες σε επτά διαφορετικούς πληθυσμούς και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν από ό,τι οι άνδρες σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

Αναλύθηκαν τα στοιχεία θνησιμότητας 250 χρόνων, εξετάζοντας κοινωνίες που υποφέρουν από την πείνα και επιδημίες ασθενειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, πρώην σκλάβοι στις ΗΠΑ και το Τρινιντάντ του 1800 και θύματα λιμού στη Σουηδία και την Ιρλανδία, όπως και θύματα επιδημιών ιλαράς στην Ισλανδία.

Ενώ το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων που εξετάστηκαν ήταν 20 χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ζούσαν περισσότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο έως και τέσσερα χρόνια. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του λιμού του 1933 στην Ουκρανία, τα κορίτσια που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έζησαν μέχρι την ηλικία των δέκα ετών, ενώ τα αγόρια έφτασαν μόνο σε ηλικία επτά ετών κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ανομοιογένεια ήταν εμφανής και στα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, καθώς διαπίστωσαν ότι τα κοριτσάκια είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σκληρές συνθήκες από τα αγοράκια.

Σημείωσαν ότι στη Λιβερία, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι το χαμηλότερο στον κόσμο, τα νεογέννητα κορίτσια ήταν «πιο σκληρά» από τα νεογέννητα αγόρια, έχοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την επιβίωση.

«Η υπόθεση ότι το πλεονέκτημα επιβίωσης των γυναικών έχει θεμελιώδη βιολογική προέλευση υποστηρίζεται από το γεγονός ότι σε πολύ σκληρές συνθήκες τα θηλυκά βρέφη επιβιώνουν ευκολότερα από τα αρσενικά, ακόμη όταν οι συμπεριφορικές και κοινωνικές διαφορές μπορεί να είναι ελάχιστες ή να ευνοούν τους άνδρες», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Οι ορμόνες μπορεί να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητα των γυναικών, δεδομένου ότι τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.