Οι έφηβοι που ξεκινούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να καπνίζουν κανονικά τσιγάρα εντός ενός έτους από τη στιγμή που ξεκίνησαν να «ατμίζουν», όπως δείχνουν τα στοιχεία μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) εξέτασαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από ένα εθνικό δείγμα περισσότερων από 10.000 μη καπνιστών, ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έφηβοι χρησιμοποίησαν εναλλακτικά προϊόντα καπνού, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή το μάσημα ταμπάκο, ήταν πιο πιθανό να ξεκινήσουν το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων, σε σχέση με όσους δεν το έκαναν.

«Βρήκαμε ότι οι έφηβοι που πειραματίστηκαν με καπνό σε οποιαδήποτε μορφή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν καπνιστές στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Benjamin W. Chaffee, καθηγητής στο UCSF School of Dentistry.

«Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα επικεντρώθηκε στην πιθανότητα το ηλεκτρονικό τσιγάρο να οδηγήσει εφήβους που δεν κάπνιζαν προηγουμένως στη χρήση καπνού. Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η χρήση ολόκληρης της σειράς προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, των πούρων και του ταμπάκο, συνδέονται με μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα στο μέλλον».

Η μελέτη του UCSF βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 10.000 ερωτηθέντες στη μελέτη «Πληθυσμιακή Αξιολόγηση του Καπνίσματος και Υγεία», κανένας εκ των οποίων δεν είχε δοκιμάσει ποτέ προηγουμένως να καπνίσει τσιγάρο.

Τα προϊόντα καπνού που δεν είναι κλασικά τσιγάρα αύξησαν τη δημοτικότητά τους τα τελευταία χρόνια, ενώ σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια μαθητές Λυκείου στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα από αυτά το 2016. Αν και τα προϊόντα αυτά δημιουργήθηκαν ως εναλλακτική λύση των τσιγάρων για καπνιστές, έχουν γίνει μόδα και μεταξύ των μικρότερων ηλικιών.

Όσο για το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων, δεν είναι ασυνήθιστο οι έφηβοι να πειραματιστούν σε νεαρή ηλικία, με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι 90% των ενηλίκων καπνιστών δοκίμασαν το πρώτο τους τσιγάρο πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.