Ένα είδος κρεμμυδιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά, τουλάχιστον σε περιπτώσεις φυματίωσης, σύμφωνα με μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που εξάγονται από το ασκαλώνιο θα μπορούσαν να αυξήσουν την επίδραση της υπάρχουσας θεραπείας με αντιβιοτικά. Δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης της ανθεκτικής στα αντιβιωτικά φυματίωσης, η οποία μόλυνε 490.000 ανθρώπους το 2016.

Στη συνεχιζόμενη μελέτη, που διεξάγεται υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Birkbeck και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε δοκιμές σε τέσσερα διαφορετικά μόρια από τα ασκαλώνια, τα οποία είναι βασικό συστατικό της ιρανικής κουζίνας.

Διαπιστώθηκε ότι και τα τέσσερα έδειξαν σημαντική μείωση της παρουσίας των βακτηρίων της ανθεκτικής στα αντιβιοτικά φυματίωσης – τα περισσότερα υποσχόμενα υποψήφια από όλες τις ουσίες που δοκιμάστηκαν, τα οποία ανέστειλαν την ανάπτυξη των απομονωμένων φυματικών κυττάρων κατά περισσότερο από 99,9%.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ενώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των στελεχών της φυματίωσης που έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ενώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για την ανακάλυψη νέας φαρμακευτικής αγωγής για την καταπολέμηση της νόσου.

Ο Δρ Sanjib Bhakta, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Birkbeck, δήλωσε: «Παρά τη συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για την πρόληψη της διάδοσης της φυματίωσης, περίπου δέκα εκατομμύρια νέα κρούσματα και δύο εκατομμύρια θάνατοι αναφέρθηκαν το 2016. Σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε ότι αναστέλλοντας τις βασικές ιδιότητες εγγενής αντοχής της φυματίωσης, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα αποτελέσματα της υπάρχουσας θεραπείας με αντιβιοτικά και να αντιστρέψουμε την τάση για αντοχή στη φαρμακευτική αγωγή».

Ο καθηγητής Simon Gibbons, ένας από τους συγγραφείς και επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακευτικής και Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, δήλωσε τα εξής: «Φυσικά προϊόντα από φυτά και μικρόβια έχουν τεράστιο δυναμικό ως πηγή νέων αντιβιοτικών. Η φύση είναι ένας εκπληκτικά δημιουργικός χημικός και είναι πιθανό ότι φυτά όπως το ασκαλώνιο παράγουν αυτά τα χημικά ως άμυνα κατά των μικροβίων στο περιβάλλον τους».