Η κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη δεν είναι αναγκαστικά ωφέλιμη για την υγεία σας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Human Nutrition and Dietetics, συνέκρινε το περιεχόμενο των θρεπτικών ουσιών και το κόστος των κανονικών και των χωρίς γλουτένη τροφίμων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσαϊρ αξιολόγησαν τις διατροφικές πληροφορίες και το κόστος των προϊόντων, συλλέγοντας τα στοιχεία από τους ιστοτόπους των εταιρειών που τα φτιάχνουν και των σούπερ μάρκετ.

Ενώ πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν αρχίσει να ακολουθούν δίαιτες χωρίς γλουτένη ή καταναλώνουν μειωμένη ποσότητα τροφίμων με γλουτένη, η τακτική αυτή μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα.

Για όσους έχουν ιατρικές παθήσεις, όπως δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη, η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη. Ωστόσο, για όλους τους άλλους, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο όποιος δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που επηρεάζεται από την κατανάλωση γλουτένης, θα πρέπει να την αποφεύγει.

«Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι απίθανο να προσφέρουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σε κανονικά τρόφιμα, παρά μόνο για όσους χρειάζονται διατροφή χωρίς γλουτένη λόγω ιατρικά διαγνωσμένων παθήσεων, ενώ έχουν και υψηλότερο κόστος», κατέληξε η μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη συνήθως περιέχουν περισσότερο κορεσμένο λίπος, ζάχαρη και αλάτι από τα κανονικά τρόφιμα, ενώ είναι επίσης χαμηλότερα σε περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν επίσης τη διαφορά κόστους μεταξύ απλών τροφίμων και τροφίμων χωρίς γλουτένη, καθώς τα προϊόντα χωρίς γλουτένη ήταν περίπου 159% ακριβότερα από τα κανονικά ανάλογά τους.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αναφέρθηκε ότι οι πωλήσεις προϊόντων χωρίς γλουτένη στη Μεγάλη Βρετανία είχαν σημειώσει αύξηση κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και βεβαίως ο αριθμός των ανθρώπων που έπασχαν από κοιλιοκάκη δεν αυξήθηκε εξίσου.

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αποφυγή της γλουτένης όταν δεν χρειάζεται, μπορεί έμμεσα να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.