Σχεδόν το 60% των ενηλίκων καταναλώνει αλκοόλ, για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της καθημερινότητας, όπως αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η οργάνωση για την κατανάλωση αλκοόλ Drinkaware και διερεύνησε τα συνηθισμένα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες μεταξύ 18 και 75 ετών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν διάφορους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να πίνουν αλκοόλ. Το 38% των ανδρών και των γυναικών συμμετεχόντων δήλωσε ότι καταναλώνουν μερικές φορές οινόπνευμα για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους, ενώ το 47% παραδέχεται ότι συχνά πίνουν για να έρθουν στο κέφι.
Το 41% επίσης σημείωσε ότι πίνουν περιστασιακά, όταν νιώθουν κατάθλιψη ή νευρικότητα.
Η έρευνα έδωσε στους ενήλικες μια λίστα από λόγους για να επιλέξουν, συμπεριλαμβανομένων επιλογών όπως κατανάλωση αλκοόλ για να να απολαύσουν ένα πάρτι, να ζαλιστούν ελαφρά, να ταιριάξουν με τους υπόλοιπους και επειδή είναι διασκεδαστικό.
Περίπου τρεις στους πέντε ανθρώπους παραδέχθηκαν ότι πίνουν αλκοόλ για αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της καθημερινής τους ζωής.
Η Elaine Hindal, διευθύνων σύμβουλος της Drinkaware, εξήγησε γιατί περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να πίνουν αυτήν τη χρονική περίοδο: «Ο Ιανουάριος μπορεί να είναι μια δύσκολη εποχή του χρόνου για πολλούς ανθρώπους και οικογένειες, καθώς οι καθημερινές ανησυχίες για τα οικονομικά έρχονται απότομα στο επίκεντρο». Μετά τις υπερβολές των γιορτών, όπου όλοι λίγο-πολύ το παρακάνουμε με τα ψώνια και τα έξοδα, αρχίζουν να έρχονται οι λογαριασμοί των πιστωτικών και πολλοί συνειδητοποιούμε ότι μισθός του Ιανουαρίου έχει εξανεμισθεί υπερβολικά νωρίς.
«Αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα και προβληματίζει, είναι ότι ένας ανησυχητικός αριθμός ατόμων καταναλώνει αλκοόλ για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της καθημερινής ζωής. Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται ότι ένα ποτό μετά από μια δύσκολη μέρα μπορεί να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν, μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους και να κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του στρες», συμπλήρωσε.