Οι άνθρωποι που μειώνουν το κάπνισμα εξακολουθούν να κινδυνεύουν από δυνητικά απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Το κάπνισμα ακόμη και μόνο ενός τσιγάρου την ημέρα μπορεί να έχει δραστικό αποτέλεσμα στη γενική ευημερία του οργανισμού και μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Οι πιθανότητες των ανθρώπων που καπνίζουν μόνο ένα τσιγάρο ημερησίως να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο είναι περίπου οι μισές, σε σχέση με εκείνους που κάνουν 20 την ημέρα, κατέληξαν οι ερευνητές.

«Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος για τις καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσαν. «Οι καπνιστές πρέπει να επιδιώξουν να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα αντί να το μειώσουν, ώστε να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των δύο κοινών μεγάλων παθήσεων».

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε 55 δημοσιεύσεις που αφορούσαν 141 μελέτες και χρονολογούνταν από το 1946 έως το 2015. Οι άνδρες που αξιολογήθηκαν και κάπνιζαν ένα τσιγάρο την ημέρα είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ενώ οι γυναίκες βρέθηκε ότι διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, με αυξημένες πιθανότητες κατά 57%. Οι άνδρες και οι γυναίκες που κάπνιζαν ένα τσιγάρο την ημέρα ήταν επίσης 25% και 31%, αντιστοίχως, πιο πιθανό να υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο από τους μη καπνιστές.

«Υπήρξε μια τάση σε αρκετές χώρες να πεισθούν οι συστηματικοί καπνιστές να περιορίσουν το κάπνισμα, με τη λογική ότι βελτιώνονται οι πιθανότητές τους όσον αφορά την προσβολή από ασθένειες, όπως ο καρκίνος», δήλωσε ο καθηγητής Allan Hackshaw από το Ινστιτούτο Καρκίνου του University College του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης. «Αλλά για αυτές τις δύο κοινές παθήσεις, οι οποίες είναι πιθανότερες από τον καρκίνο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Οι άνδρες καπνιστές συνήθως καπνίζουν κατά μέσο όρο περίπου 12 τσιγάρα ημερησίως, ενώ οι γυναίκες περίπου 11 τσιγάρα την ημέρα.

Το κάπνισμα μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία, επηρεάζοντας τα πάντα, από την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, έως τη γονιμότητα.