Τέσσερα στα πέντε παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικία είναι πιθανό να είναι επικίνδυνα υπέρβαρα για όλη τη ζωή τους, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να ζήσουν 10 έως 20 χρόνια λιγότερο από τα συνομήλικά τους που δεν έχουν πρόβλημα βάρους.

Η μελέτη του Βασιλικού Κέντρου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας (RCPCH) της Μεγάλης Βρετανίας που έφτασε σε αυτά τα συμπεράσματα ζητά να τερματιστεί η διαφήμιση μη υγιεινών τροφών στην τηλεόραση τις ώρες που παρακολουθούν παιδιά.

Η καθηγήτρια Neena Modi, Πρόεδρος του RCPCH, δήλωσε: «Η επιστήμη υπάρχει ώστε να μαθαίνει όλος ο κόσμος. Αν επενδύσουμε στην υγεία των παιδιών, κάνουμε τεράστια διαφορά στην υγεία τους στην υπόλοιπη ζωή τους και ως εκ τούτου στην παραγωγικότητά τους. Για παράδειγμα, τα τέσσερα πέμπτα των παχύσαρκων παιδιών θα παραμείνουν παχύσαρκα ως ενήλικες και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν μεταξύ 10-20 ετών υγιούς ζωής. Αυτό είναι ένα πολύ τρομακτικό στατιστικό στοιχείο».

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι η Αγγλία υστερεί σε σχέση με τη Σκωτία και την Ουαλία, όσον αφορά τη μέριμνα για την υγεία των παιδιών.

Ο καθηγητής Russell Viner, υπεύθυνος για την προώθηση της υγείας του RCPCH, δήλωσε: «Η παιδική υγεία δεν λαμβάνει την προσοχή που αξίζει από το κράτος, γεγονός που είναι απογοητευτικό. Αν και πολιτικές όπως η εισφορά των βιομηχανιών αναψυκτικών και το νέο σχέδιο ελέγχου καπνού πρέπει να επικροτηθούν, η προσέγγιση είναι αποσπασματική. Η σωστή μέριμνα υγείας για την παιδική ηλικία σημαίνει τη δημιουργίας μιας μελλοντικής γενιάς με μια ολόκληρη ζωή με καλύτερη υγεία. Η επένδυση στα παιδιά είναι επένδυση σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας».