Παρόλο που οι διάφορες εφαρμογές για το smartphone μας να μας συγχαίρουν όταν επιτυγχάνουμε τον στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα, οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ίσως δεν είναι και τόσο σπουδαίο κατόρθωμα, όσο νομίζουμε.

Ο δημοσιογράφος του ιατρικού ρεπορτάζ Michael Mosley διερεύνησε τα υποτιθέμενα οφέλη από την πραγματοποίηση 10.000 βημάτων ημερησίως, διεξάγοντας ένα μικρό πείραμα με τον καθηγητή Rob Copeland από το πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, ως μέρος ενός ντοκιμαντέρ για το BBC.

Πρώτα, ο Mosley προσπάθησε να ανακάλυψε από πού προήλθε αρχικά αυτός ο στόχος των 10.000 βημάτων. Αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μια ιαπωνική εκστρατεία μάρκετινγκ, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 1964: Με βάση το έργο του ακαδημαϊκού Δρ Yoshiro Hatano, μια εταιρεία δημιούργησε μια συσκευή που ονομάζεται Manpo-Kei (σημαίνει «μετρητής 10.000 βημάτων»), για να ενθαρρύνει τους Ιάπωνες να γίνουν πιο δραστήριοι.

Στη συνέχεια, ο Mosley αποφάσισε να συγκρίνει τα οφέλη από το περπάτημα 10.000 βήματα την ημέρα με μια εναλλακτική μορφή σωματικής άσκησης, το «Active 10». Το Active 10, το οποίο προέρχεται από μια εκστρατεία που υποστηρίζεται από την υπηρεσία Δημόσια Υγείας της Αγγλίας, περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών γρήγορων δεκάλεπτων περιπάτων την ημέρα.

Οι Mosley και Copeland πραγματοποίησαν το πείραμά τους με συμμετέχοντες από ένα εργοστάσιο στο Σέφιλντ, που όλοι ήθελαν να προσπαθήσουν να γίνουν πιο δραστήριοι σε καθημερινή βάση. Οι μισοί συμμετέχοντες έκαναν 10.000 βήματα την ημέρα, που ισοδυναμούσε με περπάτημα οκτώ χιλιομέτρων. Οι άλλοι μισοί έκαναν τρία δεκάλεπτα γρήγορο περπάτημα ημερησίως, δηλαδή 3.000 βήματα ή περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Παρόλο που οι συμμετέχοντες που έκαναν το Active 10 κατέληξαν να κάνουν λιγότερη άσκηση συνολικά, οι Mosley και Copeland ανακάλυψαν ότι ήταν μια πιο επωφελής μορφή σωματικής άσκησης: «Η ομάδα του Active 10 έκανε 30% περισσότερη “μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα” από ό,τι η ομάδα των 10.000 βημάτων, παρόλο που δραστηριοποιήθηκαν για λιγότερο χρόνο», δήλωσε ο Copeland. «Και όταν κάνετε τουλάχιστον μέτριας έντασης δραστηριότητα, αρχίζετε να έχετε μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία».

Εκτός από τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία από την ενσωμάτωση μιας πιο έντονης μορφής σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους, οι συμμετέχοντες βρήκαν επίσης ευκολότερο να βρουν τον χρόνο για να κάνουν τις δεκάλεπτες βόλτες τους από ό,τι εκείνοι που προσπαθούν να φθάσουν συνολικά τα 10.000 βήματα.

Έτσι, αν το να φτάσετε τα 10.000 βήματα σας φαίνεται απίστευτα αποθαρρυντικό, μια γρήγορη βόλτα το πρωί, το μεσημέρι και μετά τη δουλειά, μπορεί να είναι η λύση.