Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του καρκίνου και την εξάπλωσή τους, όπως λένε επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι οι όγκοι καρκίνου του μαστού τα βρήκαν σκούρα χωρίς τη θρεπτική ουσία ασπαραγίνη – ένα αμινοξύ, δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης. Η ουσία βρίσκεται στα σπαράγγια, καθώς και σε πουλερικά, θαλασσινά και πολλά άλλα τρόφιμα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτά τα διατροφικά στοιχεία θα βοηθήσουν στη βελτίωση των θεραπειών στο μέλλον

Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια με επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. Κανονικά θα πέθαιναν σε μερικές εβδομάδες, καθώς ο όγκος εξαπλώθηκε σε όλο τους το σώμα. Αλλά όταν οι ποντικοί ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε ασπαραγίνη ή τους δόθηκαν φάρμακα που μπλοκάρουν την ασπαραγίνη, ο όγκος τους δυσκολεύτηκε να εξαπλωθεί.

«Ήταν μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή, οι καρκίνοι ήταν πλέον πολύ δύσκολο να βρεθούν», δήλωσε ο καθηγητής Greg Hannon.

Πέρυσι, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έδειξε ότι αποκοπή των αμινοξέων σερίνη και γλυκίνη επιβράδυνε την ανάπτυξη λεμφώματος και εντερικών καρκίνων.

Ο καθηγητής Hannon δήλωσε: «Βλέπουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου είναι εθισμένοι σε συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής μας. Στο μέλλον, με την τροποποίηση της διατροφής ενός ασθενούς ή με τη χρήση φαρμάκων που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του όγκου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ελπίζουμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της θεραπείας».

Ένας αρχικός όγκος είναι σπάνια θανατηφόρος. Γίνεται, όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, όταν κάνει μεταστάσεις.

Ένα καρκινικό κύτταρο πρέπει να περάσει από τεράστιες αλλαγές για να εξαπλωθεί – πρέπει να μάθει πώς να διαχωριστεί από τον κύριο όγκο, να επιβιώσει στην κυκλοφορία του αίματος και να ευδοκιμήσει σε άλλα μέρη του σώματος. Σε αυτήν τη διαδικασία οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασπαραγίνη είναι απαραίτητη.

Αν είστε λάτρεις των σπαραγγιών, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: αυτά τα ευρήματα πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν σε ανθρώπους και η ασπαραγίνη είναι δύσκολο να αποφευχθεί στη διατροφή μας, ούτως ή άλλως, καθώς περιέχεται επίσης στα γαλακτοκομικά, το μοσχάρι, τα αυγά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τις πατάτες, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τη σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α.

Μακροπρόθεσμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ασθενείς θα τρέφονται με ειδικά ποτά που θα είναι διατροφικά ισορροπημένα, αλλά δεν θα έχουν ασπαραγίνη.