Διαβάζοντας ένα άρθρο με τίτλο «10 λόγοι που το γέλιο μάς κάνει καλό», αμέσως σκέφτηκα πως κάθε μέρα στο ιατρείο αναδημιουργούμε χαμόγελα που για διάφορους λόγους έχουν χαθεί και πόσο εύκολο είναι πια σήμερα να αποκαταστήσουμε ένα χαμόγελο γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα. Το χαμόγελο δεν έχει ηλικία. Όλες οι ηλικίες πρέπει να χαμογελούν και για όλες τις ηλικίες υπάρχουν οι κατάλληλες λύσεις. Για παράδειγμα, όταν χάσουμε ένα δόντι και ειδικά ένα δόντι που συμμετέχει στο χαμόγελό μας, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα εμφύτευμα, ώστε να μη χρειαστεί να τροχίσουμε παρακείμενα δόντια για να κατασκευάσουμε μια γέφυρα. Σε άλλη περίπτωση, όταν λείπουν περισσότερα από ένα δόντια ή ακόμα και όλα τα δόντια, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με περισσότερα εμφυτεύματα και να κατασκευάσουμε γέφυρες και θήκες επί των εμφυτευμάτων, με άψογη αισθητική και εξαιρετική λειτουργικότητα. Η εμφυτευματολογία δεν είναι κάτι νέο πια στην οδοντιατρική.

Αποτελεί πλέον καθημερινή πρακτική και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων θεωρείται μια επέμβαση ρουτίνας. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα εμφυτεύματα έχουν γίνει κάτι απλό, τελείως ανώδυνο και προβλέψιμο. Η 3D τεχνολογία μάς επιτρέπει πια να τοποθετούμε εμφυτεύματα σε χρόνο-ρεκόρ. Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή τρισδιάστατη ακτινογραφία των γνάθων (3D dental scan), γίνονται όλες οι απαραίτητες μετρήσεις, καθώς και ο σχεδιασμός των δοντιών που θα τοποθετηθούν επάνω στα εμφυτεύματα. Στη συνέχεια, εκτυπώνουμε μέσω 3D εκτυπωτή έναν χειρουργικό νάρθηκα, ο οποίος έχει έτοιμες τις θέσεις των εμφυτευμάτων. Έτσι, με την τρισδιάστατη καθοδηγούμενη χειρουργική τεχνική, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται χωρίς να δημιουργούνται τραύματα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια. Επίσης, μειώνεται στο ελάχιστο η χρονική διάρκεια του χειρουργείου, κυρίως όμως μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα λάθους.

Είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως η χρήση της 3D τεχνολογίας εξελίσσεται ταχύτατα στον χώρο της οδοντιατρικής και μας υπόσχεται πολλές αλλαγές στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Αυτό θα κάνει όλες τις οδοντιατρικές εργασίες πολύ πιο απλές και ευχάριστες για όλους μας.

Ο Λουκάς Ευθυμίου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2005 εργάζεται ως γενικός οδοντίατρος και το 2010 παίρνει τον τίτλο Master of Oral Medicine in Implantology από το IMC Westphalian Wilhems University of Münster στη Γερμανία. Έκτοτε παρακολουθεί και συμμετέχει συστηματικά σε συνέδρια και hands-on σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που επικεντρώνονται σε θέματα όπως η εμφυτευματολογία, η χειρουργική στόματος και η αισθητική οδοντιατρική.

Λουκάς Ευθυμίου
Οδοντίατρος
implantdent.gr, email: info@implantdent.gr