Ώριμα ανθρώπινα ωάρια αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο για πρώτη φορά, όπως ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η επιστημονική ομάδα λέει ότι η τεχνική θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους διατήρησης της γονιμότητας παιδιών που ακολουθούν θεραπεία για τον καρκίνο.

Είναι επίσης μια ευκαιρία να εξερευνηθεί το πώς αναπτύσσονται τα ανθρώπινα ωάρια, μια διαδικασία που δεν έχει αποκρυπτογραφήσει πλήρως η επιστήμη. Οι ειδικοί είπαν ότι ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη, αλλά ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κλινικά.

Οι γυναίκες γεννιούνται με ωάρια που δεν έχουν ωριμάσει στις ωοθήκες τους και μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως μόνο μετά την εφηβεία.  Οι επιστήμονες μπορούν τώρα να αναπτύξουν ώριμα ωάρια ωριμότητας έξω από τις ωοθήκες. Η τεχνική απαιτεί τον προσεκτικό έλεγχο των εργαστηριακών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων οξυγόνου, των ορμονών, των πρωτεϊνών που προσομοιώνουν την ανάπτυξη και του μέσου όπου «καλλιεργούνται» τα ωάρια.

Αλλά ενώ οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν, η προσέγγιση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Human Reproduction χρειάζεται ακόμα βελτίωση. Είναι προς το παρόν πολύ αναποτελεσματική, με μόνο το 10% των ωαρίων να ολοκληρώνουν την πορεία τους μέχρι την ωριμότητα. Επίσης, δεν έχουν γονιμοποιηθεί, έτσι είναι αβέβαιο κατά πόσο είναι βιώσιμα.

Η καθηγήτρια Evelyn Telfer, εκ των ερευνητών, είπε στο BBC: «Είναι πολύ συναρπαστικό να αποκτήσουμε απόδειξη ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο. Αλλά απαιτείται ακόμη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και δοκιμή της ποιότητας των ωαρίων. Πέρα από κλινικές εφαρμογές, είναι ένα μεγάλο βήμα για τη βελτίωση της κατανόησης της ανάπτυξης των ανθρώπινων ωαρίων».

Η διαδικασία είναι πολύ αυστηρά ελεγχόμενη και χρονομετρημένη στο ανθρώπινο σώμα – μερικά ωάρια θα ωριμάσουν κατά τα εφηβικά χρόνια, άλλα περισσότερο από δύο δεκαετίες αργότερα.

Παρόμοια έρευνα σε ωάρια ποντικιών, που κορυφώθηκαν πριν από 20 χρόνια, έδειξαν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζωντανών ζώων.

Η αντιστοίχιση αυτού του επιτεύγματος στον ανθρώπινο ιστό θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει παιδιά που έχουν καρκίνο. Οι γυναίκες μπορούν να παγώσουν ώριμα ωάρια ή ακόμα και έμβρυα, αν γονιμοποιηθούν με το σπέρμα ενός εταίρου, προτού ξεκινήσουν τη θεραπεία κατά του καρκίνου, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό για τα νεαρά κορίτσια.