Ένας άνδρας που υπέφερε από συνεχή πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση, θεραπεύτηκε βουτώντας στην κρύα θάλασσα. Η περίπτωση του ανθρώπου έχει εξεταστεί από γιατρούς που υποστηρίζουν ότι η σύντομη, γρήγορη κολύμβηση στο κρύο νερό μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα ισχυρά παυσίπονα και τη φυσιοθεραπεία.
Ο 28χρονος άνδρας που υπέφερε από συνεχή μετεγχειρητικό πόνο, διαπίστωσε ότι ο πόνος του εξαφανίστηκε εντελώς μετά από κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα. Ωστόσο, η κολύμβηση στο κρύο νερό δεν ταιριάζει σε όλους και συνεπάγεται κινδύνους. Ο άνδρας ήταν ένας αθλητής του τριάθλου πριν από την επέμβαση και είχε διαπιστώσει ότι οι συμβατικές θεραπείες για τον μετεγχειρητικό πόνο που ένιωθε δεν βελτίωναν την κατάστασή του.
Η περίπτωσή του αναλύεται λεπτομερώς στο περιοδικό BMJ Case Reports. Ο συγγραφέας της έκθεσης Tom Mole, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι «δίνει νέα ελπίδα στους ανθρώπους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον πόνο μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση».
Η χειρουργική επέμβαση στον άδρα πήγε καλά, αλλά μετά υπέφερε από σοβαρό, επίμονο πόνο. Οι συμβατικές θεραπείες έκαναν ελάχιστη διαφορά, ενώ η ασκηση και η κίνηση στις φυσικοθεραπείες του έκαναν τον πόνο χειρότερο, γεγονός που τον εμπόδισε να ολοκληρώσει την αποκατάστασή του.
Όντας αθλητής του τριάθλου, ο 28χρονος αποφάσισε να κολυμπήσει στην ανοιχτή θάλασσα για να ξεχαστεί από τον πόνο. Η όλη διαδικασία περιελάμβανε βουτιά κατευθείαν μέσα στο νερό από βράχο και κολύμπι για περίπου ένα λεπτό, προτού φτάσει σε κάποιο άλλο σημείο των βράχων όπου μπορούσε να αναρριχηθεί με ασφάλεια στην ξηρά.
«Αρχικά σκέφτηκα ότι το νερό είναι τόσο κρύο που θα πεθάνω και κολύμπησα γρήγορα για να σωθώ», είπε στους συγγραφείς της έκθεσης. «Μόλις βρέθηκα στο νερό, είχα σωληνοειδή όραση και ξέχασα τελείως τον πόνο. Ολόκληρο το σώμα μου μούδιασε από το κρύο, ήξερα αν δεν συνέχιζα να κολυμπά, σύντομα θα πάγωνα. Μετά από μερικές στιγμές όμως το απολάμβανα πραγματικά – ήταν σαν ένεση αδρεναλίνης. Όταν βγήκα από το νερό, συνειδητοποίησα ότι ο πόνος είχε φύγει, δεν μπορούσα να το πιστέψω».
Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι είναι η πρώτη περίπτωση του είδους του που τεκμηριώνεται, αν και λουτρά κρύου νερού έχουν χρησιμοποιηθεί στην αθλητική ιατρική για την αποθεραπεία τραυματισμών.
Οι συγγραφείς ωστόσο προειδοποιούν ότι πρόκειται για μόνο έναν ασθενή και λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα «για να εκτιμηθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής και η αποτελεσματικότητα της αναγκαστικής κολύμβησης σε κρύο νερό ως δυνητικά αποτελεσματική, φυσική παρέμβαση για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων αποθεραπείας από τις κοινές μετεγχειρητικές επιπλοκές».
Υπογραμμίζουμε επίσης ότι η κολύμβηση στην κρύα θάλασσα δεν είναι για όλους: υπάρχει σημαντικός κίνδυνος υποθερμίας, ανακοπής και πνιγμού. Με άλλα λόγια, μην το δοκιμάσετε μόνοι σας.