Η Weight Watchers, η διάσημη εταιρεία διαφόρων προγραμμάτων απώλειας βάρους, ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της για την παροχή δωρεάν βοήθειας σε όλους τους εφήβους ηλικίας 13 έως 17 ετών στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία δήλωσε ότι πιστεύει ότι η δωρεάν παραχώρηση συνδρομής στην εταιρεία σε εφήβους θα τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες σε ένα κρίσιμο στάδιο της ζωής τους.

«Για μια περίοδο έξι εβδομάδων αυτό το καλοκαίρι, οι έφηβοι θα μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν συνδρομή στη Weight Watchers», δήλωσε η εταιρεία. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να υπάρξει αντίκτυπος σε ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται επί του παρόντος αποτελεσματικά. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τις πιθανές επιδράσεις που μπορεί να έχει αυτή η προσπάθεια στην επόμενη γενιά και στις οικογένειές της συνολικά».

Η παχυσαρκία στα πρώτα στάδια της ζωής μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη συνολική υγεία μας μακροπρόθεσμα.

Ο Δρ Ian Campbell, ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας είπε για τις συνέπειες του υπερβολικού σωματικού βάρους κατά την παιδική ηλικία: «Ένα παχύσαρκο παιδί είναι πιθανό να γίνει αργότερα ένα παχύσαρκος ενήλικας. Για να χάσει βάρος το παιδί πρέπει να ληφθεί υπόψη και το οικογενειακό περιβάλλον – δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την πρόσληψη και το κάψιμο θερμίδων. Η αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων στο σπίτι και στην οικογένεια είναι ζωτικής σημασίας για τις μακροπρόθεσμες αλλαγές».

Ο Δρ Campbell είναι της άποψης ότι η κρίση παχυσαρκίας επιδεινώνεται σταθερά, επειδή αυτές οι κοινωνικές συνθήκες δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τις κυβερνήσεις. Αν και το θεωρεί ένα θετικό βήμα, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου σχεδίου της Weight Watchers να εγγραφούν οι Αμερικανοί έφηβοι στο πρόγραμμά της δωρεάν.

«Κάθε βοήθεια που προσφέρεται στους νέους για να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος τώρα και στο μέλλον αρχικά πρέπει να χαιρετιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία για να υποστηρίξουμε ότι αυτή η προσέγγιση των εφήβων θα είχε κάποιο σημαντικό όφελος. Οι δωρεάν υπηρεσίες απώλειας βάρους δεν είναι γενικά επιτυχείς και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ιστορικά φτωχά».