Σύνδεση μεταξύ εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και καρκίνου έχει εντοπισθεί από Γάλλους ερευνητές. Στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα κατατάσσονταν τρόφιμα όπως τα κέικ, οι κοτομπουκιές και το συσκευασμένο ψωμί μαζικής παραγωγής.

Η μελέτη που έγινε σε 105.000 ανθρώπου έδειξε ότι όσο περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο. Αν και ειδικοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη μελέτη, τονίζουν ότι μια υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη τακτική.

Η διατροφή είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου. Το υπερβολικό βάρος είναι η μεγαλύτερη αιτία της νόσου μετά το κάπνισμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου.

Αλλά τι γίνεται με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης χρησιμοποίησε έρευνες για τα τρόφιμα για να εξακριβώσει τις διατροφικές συνήθειες. Εκείνοι που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι ήταν κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο  British Medical Journal, έδειξαν ότι αν η αναλογία των υπερεπερξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή αυξανόταν κατά 10%, τότε ο αριθμός των καρκίνων αυξάνονταν κατά 12%. Κατά μέσο όρο, το 18% της διατροφής των ανθρώπων ήταν με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και υπήρχαν 79 καρκίνοι ανά 10.000 άτομα κάθε χρόνο. Στατιστικά, η αύξηση του ποσοστού των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά 10% θα οδηγούσε σε εννέα επιπλέον καρκίνους ανά 10.000 άτομα ετησίως.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι «Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες». Ωστόσο, δήλωσαν ότι τα ευρήματα πρέπει να «επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες μεγάλης κλίμακες» και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. για να καθοριστεί τι θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη σύνδεση αυτή.

Η μελέτη αυτή απέχει πολύ από την οριστική σύνδεση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου, καθώς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι αιτία καρκίνου. Υπάρχουν επίσης παράγοντες που θολώνουν τα νερά: οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλές υπερεπεξεργασμένες τροφές ήταν πολύ πιο πιθανό να καπνίζουν, να είναι λιγότερο δραστήριοι και να κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες συνολικά. Αν και οι ερευνητές αναπροσάρμοσαν την ανάλυσή τους για τέτοιους παράγοντες, λένε ότι ο αντίκτυπός τους «δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως».

Ποια τρόφιμα θεωρούνται υπερεπεξεργασμένα
Τα συσκευασμένα ψωμιά μαζικής παραγωγής

Γλυκά ή αλμυρά σνακ, όπως τα πατατάκια

Οι σοκολάτες και τα γλυκά

Τα αναψυκτικά

Τα έτοιμα κεφτεδάκια, οι κροκέτες ψαριού και κοτόπουλου

Τα κατεψυγμένα ή έτοιμα φαγητά

Τρόφιμα που παρασκευάζονται κυρίως ή εξ ολοκλήρου από ζάχαρη και λιπαρά