Το ένα τρίτο των ανθρώπων υποτιμά το πόσες θερμίδες καταναλώνει πραγματικά. Τα στοιχεία προέρχονται από μια ανάλυση δεδομένων του Office of National Statistics της Μεγάλης Βρετανία, όμως οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι το ίδιο ισχύει για τους κατοίκους και άλλων χωρών.

Με βάση τα στοιχεία, οι άνδρες καταναλώνουν περισσότερες από 3.000 θερμίδες την ημέρα, ενώ ισχυρίζονται ότι καταναλώνουν 2.000, ενώ οι γυναίκες πιστεύουν ότι καταναλώνουν περίπου 1.500, ενώ καταναλώνουν σχεδόν 2.500.

Υπενθυμίζουμε ότι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση θερμίδων είναι 2.500 για τους άνδρες και 2.000 για τις γυναίκες.

Η επικεφαλής διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας, Δρ Alison Tedstone, δήλωσε ότι η υποτίμηση των θερμίδων που πιστεύουμε ότι καταναλώνουμε «ήταν πάντα χαρακτηριστικό όλων των ερευνών για τη διατροφή. Μερικοί άνθρωποι ξεχνούν τρόφιμα που έχουν καταναλώσει και κάποιοι δεν καταγράφουν τα πάντα, γνωρίζοντας ότι είναι μέρος μιας έρευνας».

Καθώς πολλοί από εμάς τρώμε έξω, ένα από τα προβλήματα είναι ότι πολλά καφέ και εστιατόρια δεν διαθέτουν πληροφορίες για τις θερμίδες των φαγητών τους, τα οποία μάλιστα συχνά περιέχουν επιπλέον συστατικά που προσθέτουν γεύση, αλλά και θερμίδες.

Ορισμένες μερίδες εστιατορίων μπορεί επίσης να είναι μεγαλύτερες από αυτές που τρώμε στο σπίτι ή από εκείνες που χρησιμοποιούνται ως βάση για τον υπολογισμό των τροφίμων.

Αλλά το μέγεθος των μερίδων μπορεί επίσης να είναι ένα θέμα και στο σπίτι. Πολλές ετικέτες τροφίμων αναφέρουν τον αριθμό των θερμίδων «ανά μερίδα». Αλλά η ιδέα του κατασκευαστή για την «μερίδα» μπορεί να μην είναι η ίδια με εκείνη που σερβίρεται τελικά στο τραπέζι.

Πολλά σνακ παρέχουν επίσης πληροφορίες για τις θερμίδες, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν και η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι περνούν μόλις έξι δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο, εξετάζοντας τα τρόφιμα, προτού τα αγοράσουν.

Επίσης, πρόβλημα αποτελούν τα ροφήματα και τα ποτά: Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί μπορεί να περιέχει τόσες θερμίδες όσες ένα ντόνατ, ενώ ένα μεγάλο ποτήρι μπίρας έχει περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων με ένα πακέτο πατατάκια. Η κατανάλωση πέντε μπουκαλιών μπίρας την εβδομάδα προσθέτει έως και 44.200 θερμίδες σε έναν χρόνο, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 221 ντόνατς.

Τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων περιέχουν σάκχαρα και η ποσότητα θερμίδων σε έναν καφέ απ’ έξω με πρόσθετα, όπως σιρόπι και η σαντιγύ, μπορεί να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με εκείνες που έχει ένα γλυκό.