Θρησκευτικές ομάδες έχουν καταδικάσει ένα νομοσχέδιο που έφτασε στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας και το οποίο θα απαγορεύει την περιτομή για μη ιατρικούς λόγους.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει εξαετή φυλάκιση σε οποιονδήποτε θα κριθεί ένοχος για «την αφαίρεση μέρους ή όλων των γεννητικών οργάνων του παιδιού», υποστηρίζοντας ότι η πρακτική παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού.

Ωστόσο, εβραίοι και μουσουλμάνοι, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως επίθεση στη θρησκευτική ελευθερία

Η Ισλανδία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορεύσει την περιτομή, που συνηθίζεται από εβραίους και μουσουλμάνους – η χώρα υπολογίζεται ότι έχει περίπου 250 εβραίους πολίτες και περίπου 1.500 μουσουλμάνους.

Η βουλευτής Silja Dögg Gunnarsdóttir του Προοδευτικού Κόμματος, η οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο, δήλωσε: «Μιλάμε για τα δικαιώματα των παιδιών, όχι για την ελευθερία της πίστης. Όλοι έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν σε αυτό που θέλουν, αλλά τα δικαιώματα των παιδιών έρχονται πάνω από το δικαίωμα της πίστης».

Η Ισλανδία ψήφισε νόμο το 2005 για την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και οι υποστηρικτές του νέου νομοσχεδίου το έχουν συγκρίνει με εκείνον τον νόμο. Αν περάσει την πρώτη ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου θα προχωρήσει στο στάδιο ελέγχου από επιτροπή, προτού τεθεί σε ισχύ.

Οι σκανδιναβικές εβραϊκές κοινότητες εξέδωσαν μια δήλωση που καταδικάζει την απαγόρευση της «πιο κεντρικής τελετουργίας» της πίστης τους. Η εβραϊκή οργάνωση Milah UK δήλωσε ότι οι συγκρίσεις με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι αδικαιολόγητες, δεδομένου ότι στην περίπτωση της αρσενικής περιτομής δεν υπάρχει «καμία αναγνωρισμένη μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση στο παιδί».

Ο ιμάμης Ahmad Seddeeq του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου της Ισλανδίας επέκρινε επίσης το νομοσχέδιο. «Είναι μέρος της πίστης μας», είπε. «Είναι κάτι που αγγίζει τη θρησκεία μας και πιστεύω ότι είναι παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας».

Αλλά και η Επίσκοπος του Ρέικιαβικ, Agnes Μ. Sigurðardóttir, προειδοποίησε ότι οι Ισραηλινοί και οι Μουσουλμάνοι θα μπορούσαν να αισθάνονται «ανεπιθύμητοι» στην Ισλανδία, αν περάσει το νομοσχέδιο: «Ο κίνδυνος που προκύπτει, είναι ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ να γίνουν ποινικοποιημένες θρησκείες», ανέφερε. «Πρέπει να αποφύγουμε όλες αυτές τις μορφές εξτρεμισμού».

Παρόλο που πρόκειται για μια σχετικά απλή ιατρική διαδικασία, η περιτομή δεν είναι απολύτως άνευ κινδύνου. Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν σε έναν άνδρα ή ένα αγόρι να κάνει περιτομή εάν έχει μια ασυνήθιστα σφιχτή ακροποσθία, γνωστή ως φίμωση ή αν υποφέρει από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ακροποσθίας και του πέους.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι άνδρες που έχουν κάνει περιτομή έχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV από γυναίκες φορείς μέσω σεξουαλικών σχέσεων. Δεν είναι σαφές εάν η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, αλλά μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης από HPV.

Οι κύριοι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης είναι η αιμορραγία και η μόλυνση.