Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα οικογένεια αντιβιοτικών σε δείγματα εδάφους. Οι φυσικές ενώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση λοιμώξεων ανθεκτικών στις συνηθισμένες θεραπείες, όπως ελπίζει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιο Rockefeller.

Οι δοκιμές δείχνουν ότι οι ενώσεις, που ονομάζονται μαλασιδίνες (malacidines), εξολοθρεύουν πολλές βακτηριακές ασθένειες που έχουν καταστεί ανθεκτικές στα περισσότερα υπάρχοντα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου του βακτηρίου MRSA (χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη).

Οι ειδικοί λένε ότι η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Microbiology, προσφέρει νέα ελπίδα στον αγώνα για εύρεση νέων αντιβιοτικών.

Τα υπερανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και ιοί αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Σκοτώνουν περίπου 700.000 ανθρώπους τον χρόνο και απαιτούνται επειγόντως νέα φάρμακα για την αντιμετώπισή τους.

Το έδαφος είναι γεμάτο με εκατομμύρια διαφορετικούς μικροοργανισμούς που παράγουν πολλές πιθανές θεραπευτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών νέων αντιβιοτικών.

Η ομάδα του Δρ Sean Brady στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης προσπάθησε να ανιχνεύσει τέτοιους μικροοργανισμούς. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδίων για να αναλύσουν περισσότερα από 1.000 δείγματα εδάφους που λήφθηκαν από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Όταν ανακάλυψαν τις μαλασιδίνες σε πολλά από τα δείγματα, σκέφτηκαν ότι επρόκειτο για σημαντικό εύρημα.

Δοκίμασαν την ένωση σε αρουραίους που είχαν μολυνθεί με MRSA και εξολόθρευσε τη μόλυνση σε πληγές στο δέρμα. Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, με την ελπίδα ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια πραγματική θεραπεία για τους ανθρώπους.

Ο Δρ Brady ωστόσο ξεκαθάρισε: «Είναι αδύνατο να πούμε πότε ή ακόμα και αν, μια πρώιμη ανακάλυψη ενός αντιβιοτικού όπως οι μαλασιδίνες, θα έχει κλινική εφαρμογή».

Ο καθηγητής Colin Garner δήλωσε ότι η εύρεση νέων αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση υπερανθεκτικών βακτηρίων, όπως το MRSA ήταν καλή είδηση, αλλά η ανάγκη για πιο άμεσες θεραπείες είναι επιτακτική: «Η ανησυχία μας για τα βακτήρια που είναι δύσκολο να θεραπευτούν εντείνεται και η αντίστασή τους ολοένα και αυξάνεται», είπε.

«Αυτά τα βακτήρια προκαλούν λοιμώξεις του πνεύμονα, του αίματος και του ουροποιητικού συστήματος, όπως και λοιμώξεις του δέρματος. Χρειαζόμαστε νέα αντιβιοτικά για να τα αντιμετωπίσουμε».