Το μυστικό της μακροβιότητας είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα εδώ και αρκετό καιρό. Πιο υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και πιο εξωτικές πρακτικές, όλα έχουν μπει στο μικροσκόπιο για να καταλάβουν οι επιστήμονες πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ωστόσο, μια μελέτη έχει ανακαλύψει ότι το κλειδί για την επίτευξη ηλικίας άνω των 90 θα μπορούσε απλά να είναι η κατανάλωση δύο ποτών τη νύχτα και λίγα κιλά επιπλέον βάρους.

Η Δρ Claudia Kawas, ειδική στη νευρολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μίλησε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στο Ώστιν του Τέξας για τις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 15 χρόνια.

Αυτή και η ομάδα της άρχισαν τη μελέτη «90+» το 2003, προκειμένου να διερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι φτάνουν και ξεπερνούν την ηλικία των 90 ετών και ορισμένοι όχι.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.700 ανθρώπους από 90 έως 99 ετών, εξετάζοντας πώς οι καθημερινές συνήθειές τους επηρεάζουν την υγεία τους. Ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν για πολλά χρόνια περίπου δύο ποτήρια μπίρας ή κρασιού την ημέρα ήταν 18% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα. Επιπλέον, όσοι ήταν ελαφρώς υπέρβαροι, αλλά όχι παχύσαρκοι, είχαν 3% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

«Δεν έχω καμία εξήγηση για αυτό, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βελτιώνει τη μακροζωία», δήλωσε η Δρ Kawas στο συνέδριο.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ όμως δεν ήταν η μόνη δραστηριότητα που αναφέρθηκε ότι είχε θετικό αντίκτυπο στην υγεία των συμμετεχόντων. Η τακτική άσκηση και ο χρόνος που ξόδευαν σε κάποιο χόμπι σχετίζονταν επίσης με τη μακροβιότητα. Όσοι περνούσαν δύο ώρες την ημέρα σε κάποιο χόμπι ήταν 21% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, ενώ 15-45 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας επίσης μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 11%.

Ωστόσο, άλλες έρευνες σημειώνουν ότι η επιβίωση μετά τα 90 έτη και η διατήρηση μιας καλύτερης υγείας και φυσικής κατάστασης στα γηρατειά θα μπορούσε να σχετίζεται περισσότερο με τη γενετική προδιάθεση ορισμένων ανθρώπων και όχι τόσο με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές τους.