Οι επιστήμονες μπόρεσαν να προβλέψουν πώς θα ανταποκριθούν οι ασθενείς με καρκίνο στη θεραπεία καλλιεργώντας μικροσκοπικές εκδοχές των όγκων τους στο εργαστήριο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρωτοποριακή έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πιο έξυπνες, εξευγενισμένες και αποτελεσματικές θεραπείες».

Η μέθοδος, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, ήταν 100% ακριβής στο να εντοπίζει ποια φάρμακα θα είναι αναποτελεσματικά, γεγονός που θα μπορούσε να γλιτώσει τους ασθενείς από περιττές παρενέργειες και ταλαιπωρία.

Η δημιουργία μίνι-όγκων θα μπορούσε επίσης να είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη δοκιμή νέων φαρμάκων.

Στην έρευνα, λήφθηκαν βιοψίες 71 ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σε μικροσκοπικά 3D καρκινικά όργανα στο εργαστήριο. Η ανάπτυξη «οργανοειδών» είναι μια σχετικά νέα τεχνική, χάρη στην οποία έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο ακόμη και μικροσκοπικοί «εγκέφαλοι».

Οι ερευνητές χορήγησαν σε κάθε οργανοειδές την ίδια θεραπεία που έδιναν οι γιατροί στους ασθενείς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εάν το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό στα οργανοειδή, ήταν και αποτελεσματικό και στον ασθενή, στο 88% των περιπτώσεων. Εάν το φάρμακο δεν είχε αποτέλεσμα στα οργανοειδή, δεν είχε αποτέλεσμα και στον ασθενή, στο 100% των περιπτώσεων.

Ο Δρ Nicola Valeri, από το Ινστιτούτο Καρκινολογικών Ερευνών του Λονδίνου, δήλωσε: «Για πρώτη φορά αποδείξαμε ότι αυτά τα οργανοειδή όχι μόνο έμοιαζαν βιολογικά με τον μεταστατικό καρκίνο, αλλά και αντικατοπτρίζουν ό,τι βλέπουμε και στην κλινική εικόνα του ασθενούς».

Σε έναν ασθενή, οι γενετικές εξετάσεις έδειχναν ότι ο όγκος του θα ανταποκρινόταν σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο. Αλλά η θεραπεία απέτυχε, τόσο στον ίδιο όσο και στο οργανοειδές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οργανοειδή μπορούν να συνδυαστούν με τα υπάρχοντα τεστ.

Ο καθηγητής David Cunningham, δήλωσε: «Αυτή η πολλά υποσχόμενη έρευνά μας κινείται προς τα εμπρός στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πιο έξυπνες, εξευγενισμένες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς» .

Προηγούμενες προσπάθειες να προβλεφθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς θα ανταποκρίνονταν στη θεραπεία περιλάμβαναν την δημιουργία «καρκινικών avatar» – πειραματόζωα στα οποία αναπτυσσόταν ο καρκίνος του ασθενούς. Αλλά η λήψη των απαντήσεων αρκετά γρήγορα ώστε να τροποποιηθεί η θεραπεία ήταν πάντα πρόκληση, καθώς η μέθοδος απαιτούσε έξι έως οκτώ μήνες.

Αλλά αν οι μινι-όγκοι αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τον καρκίνο από τον οποίο προέρχονται, θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό νέο εργαλείο για τη δοκιμή φαρμάκων και για την κατανόηση του γιατί αντιστέκονται στη θεραπεία.