Θα σας φαινόταν περίεργη μια οδοντόπαστα με γεύση… κρασιού; Και όμως, μπορεί να μην είναι τόσο εξωφρενικό όσο ακούγεται, καθώς μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το κόκκινο κρασί προσφέρει πραγματικά πολλά οφέλη για την υγεία που ξεπερνούν πολύ το γεγονός ότι μπορεί να μας φτιάξει το κέφι.
Μετά την ανάλυση της επίδρασης των πολυφαινολών, των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, ισπανοί χημικοί διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε τέτοιες ενώσεις μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση των βακτηρίων στα ούλα, που κανονικά θα οδηγούσαν σε κοιλότητες που απαιτούν σφράγισμα και πλάκα στο δόντια.
Οι επιστήμονες από το ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στη Μαδρίτη εξέτασαν τα οφέλη στη στοματική υγεία δύο τύπων πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού, του καφεϊκού και ρ-κουμαρικού οξέος, οι οποίες βρίσκονται επίσης στον καφέ και στον χυμό των μύρτιλων.
Και οι δύο ουσίες ήταν επιτυχείς στην παρεμπόδιση δυνητικά επιβλαβών μικροβίων να κολλήσουν στα ούλα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουλίτιδα και φθορά των δοντιών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να ξεκινούμε την ημέρα μας κάνοντας γαργάρες με… Μερλό, καθώς οι χημικές ουσίες που αναλύθηκαν στη μελέτη ήταν σε πολύ υψηλότερη ποσότητα σε σχέση με αυτές που βρίσκονται στο κρασί.
Αντ ‘αυτού, συμβουλεύουν τη χρήση των ουσιών που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί σε προληπτικά φάρμακα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του στόματος. Η έκθεση θα πρέπει επίσης να είναι αρκετά εκτεταμένη, για να υπάρχουν πραγματικά οφέλη, δεδομένου ότι η έκθεση στις πολυφαινόλες στο πείραμα διήρκεσε έως και 47 ώρες. Όσο και να σας αρέσει το κόκκινο κρασί, κανείς δεν μπορεί να κρατήσει μια γουλιά από το αγαπημένο του στο στόμα του για τόσον καιρό!
Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Δρ Gunter Kuhnle, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, οι δύο ενώσεις που προσδιορίζονται στη μελέτη βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία σε άλλα τρόφιμα, όπως τα μούρα.
«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα έρευνα, αλλά είναι ακόμη προκαταρκτική, έτσι πρέπει κανείς να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ενσωμάτωσή τους στις τρέχουσες συμβουλές υγείας», ανέφερε ο Naveed Sattar, καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και συμπλήρωσε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένες φαινόλες θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για τον ρόλο τους στην στοματική υγεία, αλλά απαιτείται ακόμη αρκετή έρευνα».