Η κολύμβηση στη θάλασσα αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στο στομάχι, πόνου στο αυτί και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας που πραγματοποίησαν την εν λόγω μελέτη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, σε σύγκριση με όσους κολυμπούν σε πισίνα, οι πιθανότητες εμφάνισης πόνου στο αυτί αυξάνονται κατά 77% και οι πιθανότητες γαστρεντερικής ενόχλησης αυξάνονται κατά 29% για όσους κολυμπούν συστηματικά στη θάλασσα.

Εκτός από το κολύμπι, οι κίνδυνοι ισχύουν επίσης και για τα υπόλοιπα θαλάσσια σπορ, όπως το σερφ.

Οι ερευνητές εξέτασαν 19 μελέτες που συνδέουν την κολύμβηση στη θάλασσα με ασθένειες, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία. Συνολικά, αναλύθηκαν αποτελέσματα από περισσότερα από 120.000 άτομα.

«Στις χώρες υψηλού εισοδήματος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει η αντίληψη ότι υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος για την υγεία από τον χρόνο παραμονής στη θάλασσα», δήλωσε η Δρ Anne Leonard. «Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι ο χρόνος που περνάμε στη θάλασσα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, όπως είναι οι παθήσεις του αυτιού και τα προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, όπως ο στομαχόπονος και η διάρροια. Πιστεύουμε ότι αυτό δείχνει ότι η ρύπανση εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει τους κολυμβητές σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου».

Ο υπεύθυνος της έρευνας, Δρ Will Gaze, δήλωσε: «Δεν θέλουμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από να πηγαίνουν στη θάλασσα, μια δραστηριότητα που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η ευεξία και η σύνδεση με τη φύση. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τους κινδύνους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις».

Ο Δρ Gaze δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανακάμψουν από τυχόν λοιμώξεις χωρίς ιατρική περίθαλψη, αλλά μπορούν να αποδειχθούν πιο σοβαρές για ευπαθείς ομάδες, όπως οι πολύ ηλικιωμένοι ή τα παιδιά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι πισίνες είναι καλύτερη λύση, όπως έδειξε άλλη έρευνα. Επίσης, χωρίς να θέλουμε να είμαστε σοβινιστές, άλλο πράγμα οι ελληνικές θάλασσες, σε εκατοντάδες παραλίες των οποίων κυματίζουν Γαλάζιες Σημαίες.