Η υγιεινή διατροφή δεν αρκεί, για να εξουδετερωθεί η επιζήμια επίδραση της υψηλής πρόσληψης αλατιού, όπως προειδοποιεί μια επιστημονική μελέτη.

Η μέγιστη ποσότητα αλατιού που θα έπρεπε να καταναλώνει ένας ενήλικας καθημερινά είναι περίπου 6 γραμμάρια. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension έδειξε ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει πολύ περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα, γεγονός που κρύβει κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ως αποτέλεσμα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη διατροφή 4.680 ανδρών και γυναικών από την Κίνα, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας δεδομένα από την INTERMAP (τη διεθνή μελέτη για τα μακρο/μικροθρεπτικά συστατικά και την αρτηριακή πίεση).

Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν από 40 έως 59 ετών και η διατροφή τους παρακολουθούνταν σε διαστήματα τεσσάρων ημερών, μεταξύ 1997 και 1999. Κάθε ένα από τα άτομα που αξιολογήθηκαν παρείχε δύο δείγματα ούρων κατά τη διάρκεια της μελέτης. Το ύψος, το βάρος και η αρτηριακή πίεση τους ελήφθησαν επίσης υπόψη.

Η ομάδα ανέλυσε τις συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου στα δείγματα ούρων, ενώ παράλληλα έκανε μια σημείωση των θρεπτικών ουσιών που κατανάλωνε καθένας από τους συμμετέχοντες, τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν με χαμηλή αρτηριακή πίεση: ανάμεσά τους, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα ωμέγα-3, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ανάλυση της ποσότητας νατρίου στα δείγματα ούρων έδωσε στους ερευνητές μια ακριβή ένδειξη ως προς την πρόσληψη αλατιού του ατόμου, ενώ ένα υψηλό επίπεδο καλίου συσχετίζεται συχνά με χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η μέση πρόσληψη αλατιού σε ενήλικες σε κάθε μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στη μελέτη ήταν πολύ υψηλότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα: Η μέση πρόσληψη αλατιού για τους συμμετέχοντες ήταν 8,5 γραμμάρια για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, 9,6 για εκείνους των ΗΠΑ, 13,4 για τα άτομα στην Κίνα και 11,7 για τους κατοίκους της Ιαπωνίας.

Οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στη μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού και την υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν υψηλό επίπεδο καλίου στα ούρα τους και ακολούθησαν θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή.

«Επί του παρόντος, έχουμε μια παγκόσμια επιδημία υψηλής πρόσληψης αλατιού – και υψηλής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο Δρ. Queenie Chan, επικεφαλής της έρευνας, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College. «Αυτή η έρευνα δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχουν κόλπα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης: η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι το κλειδί».