Η λήψη ιχθυέλαιου σε συμπλήρωμα διατροφής καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες του θηλασμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στα βρέφη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με μια μεγάλη ανάλυση προηγούμενων ερευνών από το Imperial College του Λονδίνου, η πρακτική οδήγησε σε μείωση κατά 30% του κινδύνου αλλεργίας στα αυγά σε ηλικία ενός έτους.

Το ιχθυέλαιο περιέχει ένα λιπαρά ωμέγα-3 τα οποία έχουν θετικό, αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα στον οργανισμό. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές, οι οποίες θα παρακολουθήσουν τα παιδιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ανέφεραν ότι η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών στα βρέφη.

Οι τροφικές αλλεργίες οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και υπερβολική αντίδραση σε αβλαβή τρόφιμα, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως εξανθήματα, πρήξιμο και έμετο.

Ο Δρ Robert Boyle, κύριος συγγραφέας της έρευνας, από το Imperial College, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής προβιοτικών και ιχθυελαίων μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργικής πάθησης στα μωρά και τα ευρήματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη για τις υγειονομικές οδηγίες που απευθύνονται σε εγκύους».

Πέρα από τα ιχθυέλαια, οι επιστήμονες εξέτασαν και την επίδραση των προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διαπίστωσαν μείωση κατά 22% του κινδύνου εμφάνισης εκζέματος σε παιδιά, μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Δεν βρήκαν όμως αποδείξεις ότι αποφεύγοντας τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προέκυψε κάποια διαφορά στις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας στο παιδί. Η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και βιταμινών επίσης δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση, όπως διαπίστωσε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine.

Ο Seif Shaheen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε ότι η έρευνα προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και της πρόληψης των παιδικών αλλεργιών. «Πιο οριστικές απαντήσεις σχετικά με τον πιθανό ρόλο των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής στην πρόληψη τροφικών αλλεργιών της παιδικής ηλικίας μπορούν να προέλθουν μόνο από περαιτέρω μεγάλες έρευνες, που θα παρακολουθούν τα παιδιά μέχρι τη σχολική ηλικία», ανέφερε.