Μορφές άσκησης όπως η ποδηλασία μπορούν να καθυστερήσουν τις συνέπειες της γήρανσης και να μας κρατήσουν τους νέους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτές οι δραστηριότητες φαίνεται να ανατρέπουν την υπόθεση ότι θα γινόμαστε πιο ευάλωτοι καθώς μεγαλώνουμε, υποστηρίζουν οι συντάκτες της νέας έρευνας.

Οι μελέτες συνέκριναν στοιχεία για ερασιτέχνες ποδηλάτες με υγιείς ενήλικες που δεν ασκούνται τακτικά. Διαπίστωσε ότι όσοι ασκούνταν φάνηκε να διατηρούνται πολύ πιο υγιείς.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ποδηλάτες διατηρούσαν τη μυϊκή μάζα και τη δύναμή τους με την πάροδο των χρόνων, διατηρώντας παράλληλα σταθερά επίπεδα σωματικού λίπους και χοληστερόλης. Στους άνδρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης παρέμεναν επίσης υψηλά.

Πιο αναπάντεχα, οι αντιγηραντικές επιδράσεις της ποδηλασίας φαίνεται ότι επεκτείνονται στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο θύμος αδένας, ο οποίος δημιουργεί τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού, κανονικά αρχίζει να συρρικνώνεται από την ηλικία των 20 ετών και μετά. Ωστόσο, στους μεγαλύτερους σε ηλικία ποδηλάτες φάνηκε ότι παράγει τόσα Τ-κύτταρα, όσα και σε νεαρούς ανθρώπους.

Η καθηγήτρια Janet Lord, διευθύντρια του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Ο Ιπποκράτης, το 400 π.Χ., είπε ότι η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο, αλλά το μήνυμά του χάθηκε με την πάροδο του χρόνου και γινόμαστε μια ολοένα και καθιστική κοινωνία. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι τα ευρήματά μας ανατρέπουν  την υπόθεση ότι η γήρανση μας κάνει αυτόματα πιο αδύναμους. Η έρευνά μας σημαίνει ότι τώρα έχουμε ισχυρή ένδειξη ότι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να δεσμευτούν στην τακτική άσκηση καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους είναι μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του να ζούμε περισσότερο, αλλά όχι υγιέστεροι».

Οι άνδρες ποδηλάτες που έλαβαν μέρος στη μελέτη έπρεπε να μπορέσουν να διανύσουν 100 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 6,5 ώρες, ενώ οι γυναίκες να μπορούν να καλύψουν 60 χιλιόμετρα σε 5,5 ώρες. Η ομάδα των μη ασκούμενων αποτελείτο από 75 υγιείς ανθρώπους, ηλικίας 57 έως 80 και 55 νέους ενήλικες, ηλικίας 20 έως 36 ετών.

Ο καθηγητής Stephen Harridge, από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα ευρήματα τονίζουν ότι οι ποδηλάτες δεν ασκούνται, επειδή είναι υγιείς, αλλά είναι υγιείς, επειδή ασκούνται για ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Τα σώματά τους έχουν ωριμάσει άριστα, χωρίς τα προβλήματα που συνήθως προκαλούνται από την αδράνεια. Αφαιρέστε τη δραστηριότητά τους και η υγεία τους πιθανόν να επιδεινωθεί».

Η έρευνα περιγράφεται σε δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Aging Cell.