Το να είμαστε υπέρβαροι μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η σωματική μας υγεία που μπορεί να κινδυνεύει από τα περιττά κιλά.
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι άτομα με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος.
Οι ερευνητές από πανεπιστήμια της Χιλής και του Περού αποφάσισαν να διερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της αναλογίας της περιφέρειας μέσης-ύψος και του άγχους σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Η ομάδα αξιολόγησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από 5.580 γυναίκες από 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής, ηλικίας από 40 έως 59 ετών.
Η αναλογία μέσης προς ύψος των γυναικών υπολογίστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα που περιγράφονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το άγχος τους καταγράφηκε χρησιμοποιώντας την κλίμακα άγχους και κατάθλιψης Goldberg.
Το 57,9% των γυναικών καταγράφηκαν ως μετεμμηνοπαυσιακές, ενώ το 61,3% των γυναικών διαπιστώθηκε ότι είχαν άγχος. Η Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS) δήλωσε ότι μια γυναίκα κατηγοριοποιείται συνήθως ως παχύσαρκη εάν η περιφέρεια της μέσης της είναι μεγαλύτερη από το ήμισυ του ύψους της.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες στο μέσο και το ανώτερο τρίτο της αναλογίας μέσης-ύψους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος. Οι γυναίκες που τεκμηριώθηκαν ότι ήταν στο άνω τρίτο της αναλογίας μέσης προς ύψος ήταν πολύ πιο πιθανό να παρουσιάζουν ορατά σημάδια άγχους, σε σύγκριση με εκείνες που βρισκόταν στα χαμηλότερα δύο τρίτα.
Σύμφωνα με τη NAMS, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει επισταμένως τη σχέση μεταξύ αναλογίας μέσης-ύψους και άγχους.
«Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να εμπλέκονται στην ανάπτυξη τόσο του άγχους όσο και της κοιλιακής παχυσαρκίας, εξαιτίας των ρόλων τους στον εγκέφαλο, καθώς και στην κατανομή του λίπους», δήλωσε η Δρ JoAnn Pinkerton, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS.
«Αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν γυναίκες μέσης ηλικίας, επειδή υποδηλώνει ότι η αναλογία μέσης προς ύψος θα μπορούσε να αποτελέσει καλό δείκτη για την αξιολόγηση των ασθενών για άγχος».