Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να έχουν διαπιστώσει γιατί υπάρχει φυσική απώλεια μυών στα πόδια καθώς οι άνθρωποι γερνούν – και ότι οφείλεται σε απώλεια νεύρων.

Σε δοκιμές σε 168 άνδρες, διαπίστωσαν ότι τα νεύρα που ελέγχουν τα πόδια μειώθηκαν κατά περίπου 30% μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Αυτό έκανε τους μύες να ατροφήσουν, αλλά σε ανθρώπους που ήταν αθλητές υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να «διασωθούν» από τα νεύρα που συνδέονταν ξανά. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την έρευνά τους στο Journal of Physiology.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι μύες των ποδιών τους γίνονται μικρότεροι και ασθενέστεροι, οδηγώντας σε προβλήματα στην καθημερινή κίνηση, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας ή το σήκωμα από την καρέκλα. Αν και είναι κάτι που μας επηρεάζει τελικά όλους, έως τώρα δεν ήταν πλήρως κατανοητό γιατί συμβαίνει.

Ο καθηγητής Jamie McPhee, από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι οι νέοι ενήλικες είχαν συνήθως 60-70.000 νεύρα που ελέγχουν την κίνηση στα πόδια από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αλλά η έρευνά του έδειξε ότι αυτό άλλαξε σημαντικά στα γηρατειά.

«Υπήρξε μια δραματική απώλεια των νεύρων που ελέγχουν τους μύες – μια απώλεια 30-60% – που σημαίνει ότι ατροφούν», δήλωσε. «Οι μύες πρέπει να λαμβάνουν σωστά σήματα από το νευρικό σύστημα, για να τους λένε να συστέλλονται, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε».

Η ερευνητική ομάδα του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ συνεργάστηκε με ερευνητές των πανεπιστημίων του Βατερλό και του Οντάριο. Μελέτησαν λεπτομερώς τον μυϊκό ιστό χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία (MRI) και κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα που διέρχεται από τους μύες, για να εκτιμηθεί ο αριθμός και το μέγεθος των επιζώντων νεύρων.

Τα καλά νέα είναι ότι οι υγιείς μύες έχουν μια μορφή προστασίας: τα επιζώντα νεύρα μπορούν να δημιουργήσουν νέες διακλαδώσεις, για να σώσουν τους μύες και να τα σταματήσουν την ατροφία τους. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ανθρώπους που ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, με μεγάλους, υγιείς μύες, είπε ο καθηγητής McPhee.

Αν και δεν είναι γνωστό γιατί οι συνδέσεις μεταξύ των μυών και των νεύρων υποβαθμίζονται με την ηλικία, η ανακάλυψη περισσότερων στοιχείων σχετικά με την απώλεια μυών θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους να αντιστρέψουν την κατάσταση στο μέλλον.