Ο πόνος είναι ένα απαραίτητο κακό για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, όμως ο χρόνιος πόνος, στον αυχένα ή στην πλάτη για παράδειγμα, που διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες, δεν εξυπηρετεί καμία χρήσιμη λειτουργία και μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη. Όμως υπάρχουν τρόποι για να τον διαχειριστούμε και να τον αντιμετωπίσουμε.

Αποδεχθείτε τον…
Ο οξύς (βραχυπρόθεσμος) πόνος είναι μια ουσιαστική απάντηση στον κίνδυνο και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτόν: μια σπάνια γενετική μετάλλαξη αφήνει μερικά άτομα χωρίς αίσθηση του πόνου με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εγκαυμάτων και τραυματισμών. Ο πόνος είναι το σήμα για να απομακρυνθούμε από τον κίνδυνο, να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ένα τμήμα του σώματός μας που έχει τραυματιστεί ή σπάσει και ένα κομμάτι της φυσικής επούλωσης.

…αλλά όχι περισσότερο από τρεις μήνες
Ο χρόνιος  πόνος που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες δεν έχει καμία χρησιμότητα. Επηρεάζει περίπου ένα στα τέσσερα άτομα, με συνηθισμένες αιτίες την οστεοαρθρίτιδα και την οσφυαλγία. Είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να θεραπευθεί ο χρόνιος πόνος – η πρόληψη ή η έγκαιρη παρέμβαση είναι η καλύτερο λύση. Αν δείτε ότι κάποιος πόνος σας ενοχλεί για μεγάλο διάστημα, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας.

Σας αρέσουν οι καυτερή πιπεριές;
Η καψαϊκίνη είναι η χημική ουσία που καίει στις πιπεριές. Προκαλεί καύση σε οποιονδήποτε ιστό έρχεται σε επαφή μαζί της και έτσι μπορεί να μπλοκάρει τα μηνύματα του πόνου στον εγκέφαλο, εάν τριφτεί σε ένα μέρος του σώματος που πονάει – υπάρχουν αναλγητικές κρέμες που περιέχουν καψαϊκίνη σε χαμηλή δόση και διατίθενται με ή χωρίς ιατρική συνταγή.

Συνεχίστε να κινείστε
Είναι δελεαστικό και κατανοητό να κάνουμε όλο και λιγότερα, καθώς ο πόνος γίνεται επίμονος. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι, είναι καλύτερο να παραμείνετε δραστήριοι, να συνεχίζετε να δουλεύετε κανονικά και να παίρνετε αρκετά παυσίπονα μόνο για να συνεχίσετε να κινείστε.