Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος ή γενικά να ξαναβρεί τη φόρμα του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αδυνατίσει και ο σύντροφός του.

«Το φαινόμενο ονομάζεται φαινόμενο κυματισμού και αυτό σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις για την απώλεια βάρους ενός συντρόφου έχουν ακούσια, αλλά θετικά οφέλη και στον άλλο», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Amy Gorin, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. «Δηλαδή, οι σύζυγοι που δεν συμμετέχουν ενεργά στη δίαιτα και την άσκηση, επίσης τείνουν να χάσουν βάρος».

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, η Gorin και οι συνεργάτες της σημειώνουν ότι όταν ο σύντροφός σας προσπαθεί να τρώει πιο υγιεινά και να ασκείται περισσότερο, αυτό είναι πιθανό να ενισχύσει το δικό σας κίνητρο, για πράξετε αναλόγως.

Ωστόσο, η τάση πηγαίνει είναι αμφίδρομη – αν ένα άτομο αρχίσει να κερδίζει βάρος, είναι πιθανό να κάνει το ίδιο και ο σύντροφός του. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το να είσαι σε μια σχέση συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Η ερευνητική ομάδα της Gorin μελέτησε 128 ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια για περίοδο έξι μηνών, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παντρεμένα και όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Τα ζευγάρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – στη μία, το άτομο που ενδιαφερόταν περισσότερο να χάσει βάρος ακολούθησε ένα πρόγραμμα των Weight Watchers. Στην άλλη, το άτομο που ήθελε να χάσει βάρος πήρε ένα φυλλάδιο που περιείχε βασικές πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τις τακτικές διαχείρισης βάρους. Οι σύντροφοι που ενδιαφέρονταν λιγότερο για το αδυνάτισμα και στις δύο ομάδες δεν έλαβαν τίποτα.

Τρεις μήνες αργότερα, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν πρόγραμμα των Weight Watchers είχαν χάσει περισσότερο βάρος από αυτούς που προσπαθούσαν να αδυνατίσουν μόνοι τους. Ωστόσο, μετά από έξι μήνες, αυτή η διαφορά είχε εξαφανιστεί.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, ήταν αυτό που συνέβη στους συντρόφους εκείνων που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος. Μετά από τρεις μήνες, είχαν χάσει κατά μέσο όρο 1,3 κιλά  και έξι μήνες αργότερα η απώλεια βάρους τους ξεπέρασε τα δύο κιλά.

Στο τέλος των έξι μηνών, το 32% των συντρόφων που δεν είχαν κάνει δίαιτα είχε χάσει τουλάχιστον το 3% του αρχικού σωματικού του βάρους, όπως ανέφερε ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος των Weight Watchers International και συν-συγγραφέας της μελέτης, Gary Foster.

«Το γεγονός ότι η μελέτη διαπίστωσε πως μια ελάχιστα εντατική, αυτοκαθοδηγούμενη παρέμβαση για την απώλεια βάρους ήταν εξίσου αποτελεσματική με την παρέμβαση των Weight Watchers, υποδηλώνει ότι τα οφέλη της απώλειας βάρους μπορούν να εξαπλωθούν στα ζευγάρια και ότι τα άτομα δεν χρειάζονται δαπανηρά ή δομημένα προγράμματα για να αποκομίσουν αυτό το όφελος», δήλωσε η Megan Lewis, διευθύντρια Οικογενειακής Έρευνας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης RTI International.