Επιστήμονες της Μεγάλης Βρετανίας έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία εμβολίων σε μορφή χαπιών. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έχει δημιουργήσεις ένα από στόματος προληπτικό εμβόλιο γρίπης, το οποίο σε αντίθεση με τους τυποποιημένα εμβόλια δεν χρειάζεται να φυλάσσεται σε ψυγείο ή καταψύκτη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η προσπάθειά τους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εμβολιασμούς χωρίς βελόνες για πολλές διαφορετικές ασθένειες, που θα ήταν ευκολότερο να χρησιμοποιηθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μπορέσουν να γίνουν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

Τα παραδοσιακά εμβόλια δρουν με την εισαγωγή μιας ασφαλούς μορφής ενός ιού ή βακτηρίου ή ενός ακίνδυνου μέρους του, όπως ένα πεπτίδιο, προκειμένου να προκαλέσει μια ανοσοαπόκριση στον οργανισμό. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να «γνωρίσει» μια ασθένεια, όπως είναι η γρίπη και να την αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά, μολυνθεί ποτέ πραγματικά.

Αλλά τα βιολογικά εμβόλια πρέπει να ψύχονται ή να καταψύχονται καθόλη τη διάρκεια της μεταφοράς και φύλαξής τους, ώστε να διατηρηθούν σταθερά, γεγονός που τα καθιστά δαπανηρά και δύσκολο να κυκλοφορήσουν σε χώρες χωρίς αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Για αυτό το νέο εμβόλιο κατά της γρίπης, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ δημιούργησαν τεχνητά πεπτίδια που μιμούνται εκείνα του πραγματικού ιού. Σε αντίθεση με τα βιολογικά πεπτίδια, αυτά τα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση μόρια δεν μπορούν να χωνευτούν από το στομάχι, ανοίγοντας έτσι τη δυνατότητα να χορηγούνται σε μορφή χαπιών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation, διαπίστωσε ότι το πρωτότυπο πυροδότησε μια ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ανθρώπινα κύτταρα, όταν δοκιμάστηκε σε ένα τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι. Επίσης, ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το βιολογικό πεπτίδιο γρίπης, όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια. Επιπλέον, φάνηκε ότι δημιουργεί κύτταρα που σκοτώνουν τον ιό της γρίπης, όταν χορηγήθηκε από του στόματος στα ποντίκια.

Ο καθηγητής Andrew Sewell, από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά οφέλη για τα εμβόλια από του στόματος. Όχι μόνο θα ήταν μια καλή είδηση ​​για τους ανθρώπους που φοβούνται τις βελόνες, αλλά θα μπορούσαν να αποθηκευτούν για πολύ περισσότερο και να μεταφερθούν ευκολότερα, κάνοντάς τα πολύ πιο κατάλληλο για χρήση σε απομακρυσμένες περιοχές όπου τα σημερινά συστήματα χορήγησης εμβολίων μπορεί να είναι προβληματικά».

Υπάρχει ήδη ένα εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα –το πόσιμο εμβόλιο πολιομυελίτιδας- αλλά πρέπει να φυλάσσεται σε καταψύκτη.