Η συζήτηση για το αν οι γονείς μπορεί πράγματι να δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση σε κάποιο από τα παιδιά τους –αν δηλαδή έχουν όντως κάποιο αγαπημένο- πιθανότατα διαρκεί εδώ και αιώνες.

Όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν το «σύνδρομο του μεσαίου παιδιού» -ένα πολύ πραγματικό φαινόμενο που οδηγεί το μεσαίο παιδί μιας οικογένειας να νιώθει ότι παραμελείται και αγαπιέται λιγότερο σε σύγκριση με τα αδέλφια του- θα συμφωνούσαν ότι δεν είναι κάτι περίεργο για τους γονείς να δείχνουν μεροληψία.

Τώρα, φαίνεται ότι οι υποψίες τους επιβεβαιώνονται, καθώς μια έρευνα αποκάλυψε ότι οι γονείς τείνουν να έχουν αδυναμία στο μικρότερο παιδί τους.

Το δίκτυο Mumsnet πραγματοποίησε έρευνα σε 1.185 από τους χρήστες του που είναι γονείς, ενώ το δίκτυο Gransnet πραγματοποίησε έρευνα σε 1.111 από τους χρήστες του που είχαν τουλάχιστον ένα εγγόνι.

Ανακαλύφθηκε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των χρηστών του Mumsnet παραδέχτηκε ότι έβλεπε κάποιο από τα παιδιά του ως «αγαπημένο», ενώ το 42% των χρηστών του Gransnet ομολόγησε ότι έδειχνε προτίμηση σε ένα από τα εγγόνια τους.

Περισσότεροι από τους μισούς γονείς με «αγαπημένο» παιδί αποκάλυψαν ότι ήταν το μικρότερό τους, ενώ το 61% δήλωσε ότι βρίσκει τα υπόλοιπα πιο «δύσκολα ή απαιτητικά». Από την άλλη πλευρά, το 26% των γονέων δήλωσε ότι το αγαπημένο τους παιδί ήταν το μεγαλύτερό τους.

Από τους γονείς που δήλωσαν ότι έχουν ένα παιδί ως «αγαπημένο», το 41% ​​δήλωσε ότι τους θυμίζει τον εαυτό τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο παιδί τους έκανε να γελούν περισσότερο από τα υπόλοιπα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γονέων πιστεύει ότι είναι λάθος να δείχνουν προτίμηση.

Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες του Mumsnet και του Gransnet είναι της άποψης ότι η διάκριση μεταξύ των παιδιών είναι απολύτως «απαίσια» και περισσότερα από τα τρία τέταρτα των γονέων πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα άλλα αδέλφια.

«Η μεροληψία υπέρ ενός παιδιού είναι ένα από τα τελευταία ταμπού και μπορεί να προκαλέσει πολλές ενοχές, οπότε είναι σημαντικό να πούμε ότι η αίσθηση μεγαλύτερης συμπάθειας σε ένα συγκεκριμένο παιδί -συχνά, απλώς σε όποιο είναι πρόθυμο να βάλει μόνο του τα παπούτσια του- είναι αρκετά συνηθισμένη και δεν πρέπει να θεωρείται καταστροφική», δήλωσε η Justine Roberts, ιδρύτρια της Gransnet. «Η τοξική μεροληψία όμως, όπου τα αδέλφια γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζονται άδικα και με διαφορετικό τρόπο από τους γονείς του, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλοί γονείς αγαπούν το κάθε παιδί τους διαφορετικά και αυτό δεν είναι κακό. Το θέμα είναι να τα αγαπούν όλα ολοκληρωτικά».