Η σχέση μεταξύ της μη φυσιολογικής ανάπτυξης του στήθους σε νεαρά αγόρια και της χρήσης αιθέριων ελαίων λεβάντας και τεϊόδεντρου βρίσκεται στο μικροσκόπιο, καθώς μια μελέτη εντόπισε οκτώ χημικές ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες στα συγκεκριμένα έλαια.

Η γυναικομαστία ή μεγαλομαστία είναι σπάνια και συχνά δεν υπάρχει καμιά προφανής αιτία για την εμφάνισή της. Αλλά έχουν υπάρξει ορισμένες περιπτώσεις που συνδέθηκε με τη χρήση αυτών των αιθέριων ελαίων.

Η αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι χημικά μέσα στα έλαια ενισχύουν το οιστρογόνο και αναστέλλουν την τεστοστερόνη, αν και όλοι οι χρήστες δεν παρουσιάζουν την ίδια αντίδραση στη χρήση.

Τα αιθέρια έλαια φυτικής προέλευσης βρίσκονται σε πολλά προϊόντα, όπως σαπούνια, λοσιόν, σαμπουάν και προϊόντα κομμωτικής. Είναι επίσης δημοφιλή ως εναλλακτικά προϊόντα καθαρισμού και ιατρικές θεραπείες.

Ο επικεφαλής ερευνητής J. Tyler Ramsey από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας της Βόρειας Καρολίνας, συνιστά προσοχή κατά τη χρήση των αιθέριων ελαίων. «Η κοινωνία μας θεωρεί ασφαλή τα αιθέρια έλαια. Ωστόσο, περιέχουν διαφορετικές ποσότητες χημικών ουσιών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, διότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν εν δυνάμει να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα», δήλωσε.

Ένας αυξανόμενος αριθμός αναφερόμενων κρουσμάτων γυναικομαστίας σε άνδρες συμπίπτει με την τοπική έκθεση σε αιθέρια έλαια. Στους ασθενείς, αφού σταμάτησαν τη χρήση των προϊόντων, τα συμπτώματα υποχώρησαν.

Μια προηγούμενη μελέτη από τον Δρ Kenneth Korach – ο οποίος συμμετείχε επίσης σε αυτήν τη μελέτη- διαπίστωσε ότι τα αιθέρια έλαια λεβάντας και τεϊόδεντρου είχαν ιδιότητες που εμπλεκόταν με τις ορμόνες που προσδίδουν ανδρικά χαρακτηριστικά και ότι μπορούσαν να επηρεάσουν την εφηβεία και την ανάπτυξη.

Η νέα μελέτη εξέτασε οκτώ βασικά χημικά από τα εκατοντάδες που συνθέτουν τα αιθέρια έλαια. Τέσσερα από τα ελεγχόμενα χημικά εμφανίζονται και στα δύο είδη ελαίων. Η επίδρασή τους ελέγχθηκε σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο για να μετρηθούν οι αλλαγές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα οκτώ έδειξαν ποικίλους βαθμούς προαγωγής των οιστρογόνων και / ή αναστολής της τεστοστερόνης.

Πολλές από τις χημικές ουσίες που εξετάστηκαν φαίνεται να υπάρχουν σε άλλα τουλάχιστον 65 αιθέρια έλαια.