Σε συνέχεια  ενημέρωσής μας (26.3.2108) από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λεκανοπεδίου Αθηνών που λειτουργεί το ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι:

Οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις Α.Σ.10 σήμερα θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά  επίπεδα (>150  μg/m), λόγω  πολύ έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. 

Για τους λόγους αυτούς, το Υπουργείο Υγείας  υπενθυμίζει την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.3191/14.1.14  εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

ΑΣυστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10>150 μg/m3         

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

  • καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική

άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοέςανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: >150 μg/m3         

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ. Τα παιδιά θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους