Επιστήμονες λένε ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για πολλούς ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Τα αποτελέσματα από μια διεθνούς κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι η θεραπεία ήταν σε θέση να σταματήσει την ασθένεια και να κάνει πιο ήπια τα συμπτώματά της.

Η καινοτόμος θεραπεία περιλαμβάνει την πλήρη εξάλειψη του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς με τη χρήση φαρμάκων κατά του καρκίνου και την επανεκκίνησή του με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Η Louise Willetts, 36 ετών, η οποία συμμετείχε στην κλινική δοκιμή και δεν παρουσιάζει πλέον συμπτώματα από την πολλαπλή σκλήρυνση δήλωσε ότι αισθάνεται σαν να έχει συμβεί κάποιο θαύμα. Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλλει τα νεύρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Μόλις λίγοι περισσότεροι από 100 ασθενείς συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία του Σικάγου, του Σέφιλντ, της Ουψάλα και του Σάο Πάολο. Όλοι του είχαν υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή,  η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υποτροπής της ασθένειας, που ακολουθούν διαστήματα μηνών ή και ετών σχετικής ύφεσης.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της δοκιμής ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη Λισαβόνα.

Μια ομάδα ασθενών έκανε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, ενώ μια δεύτερη ομάδα ελέγχου  ακολούθησε τη συνήθη φαρμακευτική θεραπεία. Μετά από ένα έτος, μόνο μία υποτροπή συνέβη στην πρώτη ομάδα, έναντι 39 υποτροπών στη δεύτερη ομάδα.

Τρία χρόνια μετά τη θεραπεία, τα μοσχεύματα είχαν αποτύχει σε τρεις από τους 52 ασθενείς που είχαν κάνει τη βλαστοκυτταρική θεραπεία (ποσοστό 6%), έναντι αποτυχίας της φαρμακευτικής θεραπείας σε 30 από τους 50 ασθενείς της δεύτερης ομάδας (ποσοστό 60%).

Μέσα σε αυτή την τριετία οι ασθενείς που είχαν δεχθεί τα βλαστικά κύτταρα και είχαν αναπτύξει νέο ανοσοποιητικό σύστημα, εμφάνιζαν λιγότερες κινητικές δυσκολίες, ενώ αντίθετα όσοι είχαν πάρει φάρμακα, είχαν επιδείνωση συμπτωμάτων.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπάρτ, επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο, δήλωσε: «Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά υπέρ της μεταμόσχευσης, σε σχέση με τα καλύτερα διαθέσιμα φάρμακα – η νευρολογική κοινότητα έδειξε σκεπτικισμό για αυτήν τη θεραπεία, αλλά τα αποτελέσματα αυτά θα αλλάξουν τη γνώμη της».

Ο καθηγητής John Snowden, διευθυντής της κλινικής μεταμόσχευσης αίματος και μυελού των οστών στο νοσοκομείο Royal Hallamshire του Σέφιλντ, είπε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα – η θεραπεία θα κάνει τη διαφορά σε ασθενείς με ανθεκτικότητα στα φάρμακα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Basil Sharrack, νευρολόγος στο νοσοκομείο Royal Hallamshire, δήλωσε: «Αν και πρόκειται για ενδιάμεσα αποτελέσματα, θα πρέπει να πω ότι είναι τα καλύτερα αποτελέσματα που έχω δει σε κλινική δοκιμή για την πολλαπλή σκλήρυνση».