Μια μελέτη έχει υποδείξει ότι τα λαστιχένια… παπάκια φιλοξενούν δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες σε παιδιά και ενήλικες.

Όμως τα παπάκι δεν είναι ο μόνος απροσδόκητος κίνδυνος που κρύβεται στο μπάνιο μας – ας δούμε τους σημαντικότερους.

Παιχνίδια μπάνιου
Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Υδάτων, μαζί με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, μελετήθηκαν 19 παιδικά παιχνίδια για το μπάνιο. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μύκητες στο 58% εξ αυτών. Οι ερευνητές συνέστησε να μην εκτοξεύεται νερό από τα παπάκι ή παρόμοια παιχνίδια στο πρόσωπο ενός παιδιού, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως σε «λοιμώξεις στα μάτια, τα αφτιά ή το γαστρεντερικό».

Παιδικά καθίσματα μπάνιου
Πώς κάνεις μπάνιο ένα μωρό; Οι γονείς γνωρίζουν ότι το παιδί τους είναι πολύ μικρό για να καθίσει σε μια κανονική μπανιέρα και γι’ αυτό χρησιμοποιούν ειδικά καθίσματα για μωρά που τα κρατήσουν στην επιφάνεια. Ωστόσο, τα καθίσματα αυτά δεν παρέχουν προστασία 100%, αλλά μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας: τα μωρά μπορούν να πνιγούν σε λίγα μόνο εκατοστά νερού, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Χρειάζεται μόνο ένα τηλεφώνημα ή κάποια άλλη απόσπαση της προσοχής του γονιού για να γίνει το κακό.

Σαπούνι
Η βασική ιδέα είναι ότι χρησιμοποιούμε το σαπούνι για να καθαρίζουμε τα χέρια και το σώμα μας, έτσι θα ήταν το τελευταίο μέρος που θα φανταζόμασταν ότι κρύβονται τα μικρόβια. Ωστόσο, κάνουμε λάθος: Τα βακτήρια μπορούν να κάθονται στο σαπούνι και να μετακινούνται από άτομο σε άτομο. Εάν κάποιος εκτός οικογένειας ή ένα μέλος της οικογένειας μεταφέρει ένα νέο μικρόβιο, τότε το μπάνιο είναι ένα ιδανικό μέρος για να να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη οικογένεια. Το υγρό σαπούνι, αποτελεί την πιο υγιεινή λύση.

Πετσέτες
Μια ωραία χνουδωτή πετσέτα, είναι ένα υπέροχο πράγμα για να στεγνώσετε το πρόσωπο ή το σώμα σας. Αλλά ό,τι κι αν κάνετε, μην αφήνετε κάποιον άλλο να τη χρησιμοποιήσει: τα μικρόβια μπορούν να κάθονται σε μια πετσέτα για ώρες, καθώς η υγρασία τις κάνει ιδανικό μέρος.

Ολισθηρές επιφάνειες
Ο συνδυασμός σαπουνιού, σαμπουάν, τζελ και νερού κάνει το πάτωμα της μπανιέρας, αλλά συχνά και όλου του μπάνιου πολύ ολισθηρό. Οι άνθρωποι συχνά πέφτουν και παθαίνουν κατάγματα, μώλωπες, εξαρθρώσεις ή και πολύ χειρότερα ατυχήματα στο μπάνιο. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο, χρησιμοποιείστε πατάκια μπάνιου στο πάτωμα και ειδικά αντιολισθητικά στην μπανιέρα.