Ακόμη και ένα μόνο αλκοολούχο ποτό την ημέρα θα μπορούσε να συντομεύσει τη ζωή σας, σύμφωνα με μια νέα σημαντική μελέτη.

Μια ανάλυση 600.000 ανθρώπων που έπιναν αλκοόλ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πέντε έως δέκα αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα ήταν πιθανό να συντομεύσει τη ζωή ενός ατόμου έως και έξι μήνες. Το νούμερο αυξάνεται με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, με εκείνους που πίνουν 18 ποτά ή περισσότερο να χάνουν έως και πέντε χρόνια ζωής.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητούν την ιδέα ότι η ελαφρά κατανάλωση αλκοόλ μας κάνει καλό.

Οι επιστήμονες, που συνέκριναν την υγεία και τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών σε 19 χώρες, υπολόγισαν πόση ζωή θα μπορούσε να χάσει ένας άνθρωπος εάν έπινε με τον ίδιο τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής του, από την ηλικία των 40 ετών.

Βρήκαν ότι το ανώτερο ασφαλές όριο κατανάλωσης προτού αυξηθεί ο κίνδυνος θανάτου ήταν περίπου 12,5 μονάδες την εβδομάδα – περίπου πέντε μεγάλα ποτήρια μπίρας ή πέντε ποτήρια κρασιού. Αλλά δήλωσαν ότι κατανάλωση σε κάθε επίπεδο αύξησε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για κάθε 12,5 μονάδες αλκοολούχων ποτών που έπιναν την εβδομάδα, μεγάλωνε ο κίνδυνος για:

-Εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 14%

– Θανατηφόρα υπερτασική ασθένεια κατά 24%

– Καρδιακή ανεπάρκεια κατά 9%

– Ανεύρυσμα αορτής κατά 15%

Η κατανάλωση οινοπνεύματος συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό το όφελος υπερκεράζεται από τον αυξημένο κίνδυνο άλλων μορφών καρδιακών παθήσεων. Η νέα μεγάλη ανάλυση αμφισβητεί την ιδέα ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να είναι καλή για την υγεία μας, είπαν οι ειδικοί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να είναι καλή για την καρδιά μας, αν και ορισμένοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι υπερεκτιμημένα. Μια άλλη μελέτη στη Δανία έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

«Αυτή η μελέτη καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει όφελος για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε ο Tim Chico, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Παρόλο που τα μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια είναι λιγότερο πιθανά στους ανθρώπους που πίνουν, το όφελος αυτό υπερκεράζεται από τον αυξημένο κίνδυνο άλλων μορφών καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μοιραίων καρδιακών προσβολών και του εγκεφαλικού επεισοδίου».