Μπορείτε να νομίζετε ότι χρησιμοποιώντας έναν στεγνωτήρα χεριών σε μια κοινόχρηστη τουαλέτα είναι μια πολύ πιο οικολογική και υγιεινή μέθοδος για να σκουπίζετε τα χέρια σας, σε σχέση με τις πετσέτες ή το χαρτί.

Όμως, μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει  ότι οι στεγνωτήρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να εξαπλώνουν τα βακτήρια που βρίσκονται στα ανθρώπινα απόβλητα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ διενήργησαν πρόσφατα μια μελέτη, για να προσδιορίσουν την έκταση στην οποία οι στεγνωτήρες χεριών ψεκάζουν επιβλαβή βακτήρια όταν χρησιμοποιούνται.

Όλοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να τραβούμε το καζανάκι της τουαλέτας, αφού τη χρησιμοποιήσουμε – είναι θέμα υγιεινής και ευπρέπειας. Όμως όταν αυτό συμβαίνει με το καπάκι ανοιχτό, μικροσκοπικά σωματίδια των ανθρώπινων αποβλήτων μπορούν στη συνέχεια να εκτοξευθούν στον αέρα.

Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο, καθώς αυτά τα σωματίδια μπορούν στη συνέχεια να αναρροφηθούν από τους στεγνωτήρες χεριών και εν συνεχεία να εκτοξευτούν ξανά με τον ζεστό αέρα που φυσάνε πάνω στα χέρια μας!

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ αξιολόγησε τα στεγνωτήρια χεριών σε κοινόχρηστες τουαλέτες ανδρών και γυναικών σε τρεις ξεχωριστές περιοχές. Χρησιμοποίησαν ειδικές πλάκες για τη συλλογή των βακτηρίων που εκπέμπονται από τους στεγνωτήρες χεριών και τα αποτελέσματά τους αναμφισβήτητα αφήνουν ένα δυσάρεστο συναίσθημα.

Οι πλάκες που εκτέθηκαν στον αέρα στεγνωτήρων χεριών για 30 δευτερόλεπτα συνέλεξαν περίπου 18 έως 60 αποικίες βακτηρίων, ενώ οι πλάκες που τοποθετήθηκαν απλά στην τουαλέτα, ενώ λειτουργούσε ένας ανεμιστήρας, για 20 λεπτά, συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο μόλις 15 έως 20 αποικίες βακτηρίων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι στεγνωτήρες χεριών με φίλτρα HEPA θα μπορούσαν να μειώσουν την ποσότητα των βακτηρίων που εξαπλώνονται από τους στεγνωτήρες χεριών. Ωστόσο, οι πλάκες εξακολουθούσαν να συλλέγουν βακτήρια, ακόμη και όταν τα στεγνωτήρια ήταν εφοδιασμένα με φίλτρα HEPA, πράγμα που ενισχύει το επιχείρημα ότι οι στεγνωτήρες χεριών θα αποτελούν πάντα έναν πιθανό κίνδυνο για την υγεία.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολλά είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων δυνητικών παθογόνων και σπόρων, μπορούν να εναποτεθούν στα χέρια που εκτίθενται σε στεγνωτήρες χεριών και ότι θα μπορούσαν να διασκορπιστούν σε ολόκληρα κτίρια», ανέφερε η μελέτη