Η μεσογειακή διατροφή συχνά εκθειάζεται ως ένας από τις πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής, ωστόσο η χορτοφαγική μπορεί να μην βρίσκεται πολύ πίσω της, από την άποψη της καρδιακής υγείας και της απώλειας βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, εξέτασε την επίδραση και των δύο διατροφών σε 107 υπέρβαρους, αλλά κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες για μια περίοδο έξι μηνών, με τους συμμετέχοντες να δαπανούν τον μισό χρόνο ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, προτού αλλάξουν σε μια χορτοφαγική διατροφή. Ενώ η πρώτη περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς και τους προϊόντα ολικής άλεσης, η δεύτερη αποκλείει το κρέας και τα ψάρια, αλλά επιτρέπει τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν καθόλη τη διάρκεια της έρευνας και ενημερώθηκαν για το πώς να μειώσουν τις θερμίδες από μενού που σχεδιάστηκαν ειδικά από διατροφολόγους.

Μετά τις τελικές εξετάσεις, οι Ιταλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι δύο δίαιτες ήταν αποτελεσματικές στη μείωση του σωματικού βάρους, της λιπώδους μάζας και του δείκτη μάζας σώματος, με τον μέσο συμμετέχοντα να χάνει 1,88 κιλά στην περίοδο της χορτοφαγικής διατροφής και άλλα 1,77 κιλά στη διάρκεια της μεσογειακής.

Επίσης, οι επιστήμονες εξέτασαν το αποτέλεσμα που είχαν οι δύο δίαιτες στην καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι και οι δύο ήταν εξίσου αποτελεσματικές με διαφορετικούς τρόπους. Η χορτοφαγική διατροφή οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών, που συχνά αναφέρεται ως το «κακή» χοληστερόλη, λόγω της τάσης της να συσσωρεύεται στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Η μεσογειακή διατροφή, από την άλλη, ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, τα οποία μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια για την υγεία της καρδιάς, όταν συσσωρεύονται.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Francesco Sofi δήλωσε: «Το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από την έρευνα είναι ότι είναι εύκολο και εφικτό να ακολουθήσουμε χωρίς προβλήματα υγείας μια χορτοφαγική διατροφή με γαλακτοκομικά, εφόσον προετοιμάζεται και παρακολουθείται από εκπαιδευμένο διατροφολόγο. Αυτό σας βοηθά να μειώσετε ορισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ακριβώς όπως και η μεσογειακή διατροφή».