Το να ξεχνάμε τα ονόματα των ανθρώπων, να βογκάμε όταν σκύβουμε και το μας παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση, είναι μεταξύ των σημαδιών που δείχνουν ότι γερνάμε, σύμφωνα με έρευνα.

Η δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες βρήκε επίσης ότι άλλα σημάδια είναι η ανάγκη για έναν υπνάκο το απόγευμα, η δυσκολία να καθίσουμε σταυροπόδι και το να επιλέγουμε την άνεση εις βάρος του στιλ. Άλλα σημάδια ότι τα χρόνια περνούν, περιλαμβάνουν να προτιμούμε να μην βγαίνουμε το βράδυ, το να γνωρίζουμε το πόσο αλκοόλ αντέχουμε και το να δυσκολευόμαστε με την τεχνολογία.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι το αίσθημα δυσκαμψίας και η συζήτηση για τις αρθρώσεις μας, εμφανίζονται επίσης στα κορυφαία πενήντα σημάδια ότι μεγαλώνουμε. Ένας εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας είπε: «Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε ότι σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων θεωρεί τον πόνο στις αρθρώσεις και τη δυσκαμψία ως σημάδια της μεγάλης ηλικίας. Στην πραγματικότητα, τα γόνατα αναδείχθηκαν ως ένα από τα πιο κοινά μέρη του σώματος που προκαλούν σωματική δυσφορία, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας ανεξάρτητα από την ηλικία σας».

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα 41 χρόνια ως σημείο καμπής, καθώς τότε συνήθως αρχίζουν να εκδηλώνονται αυτά τα σημάδια, ενώ τα 57 είναι το σημείο στο οποίο οι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους πλέον «επισήμως γέρους».

Το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η απώλεια της μνήμης τους είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους για τα γηρατειά, ενώ το 29% ανησυχεί για την επίπτωση που θα έχει η γήρανση στην υγεία τους. Περισσότεροι από το ένα τρίτο ανησυχούν μήπως γίνουν μοναχικοί καθώς γερνούν και ένας στους πέντε ανησυχεί για το κατά πόσο θα διατηρήσει την εμφάνισή του μεγαλώνοντας. Επίσης, σχεδόν οι μισοί συμφωνούσαν ότι αισθάνονται ότι «γέρασαν πριν την ώρα τους».

Αλλά το ρητό «είσαι όσο νιώθεις», είναι αληθινό για τρεις στους τέσσερις, με περισσότερους από τους μισούς ενήλικες αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους.

Επίσης, πάρα πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να προσπαθήσουν να αυξήσουν τη διάρκειά της, τυπικά όταν φτάνουν στην ηλικία των 40 ετών.

Η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή είναι η πιο δημοφιλής αλλαγή τρόπου ζωής, με άλλους ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι μειώνουν τις κακές συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα ή ακόμη και να τα κόβουν μαχαίρι.