Μια ομάδα αμερικανών γιατρών πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση πέους και όσχεου.

Χειρουργοί στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη, έκαναν τη μεταμόσχευση σε έναν στρατιώτη που είχε τραυματιστεί από βόμβα στο Αφγανιστάν. Χρησιμοποίησαν πέος, όσχεο και κοιλιακό τοίχωμα που λήφθηκε από αποθανόντα δότη. Οι γιατροί λένε ότι ο ασθενής θα είναι σε θέση να ανακτήσει τη σεξουαλική του λειτουργία.

Η ομάδα 11 χειρουργών πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση με μια επέμβαση 14 ωρών στις 26 Μαρτίου. Είναι η μεταμόσχευση ενός πλήρους τμήματος ιστού που περιλαμβάνει το όσχεο και τη γύρω κοιλιακή περιοχή. Οι γιατροί ανέφεραν επίσης ότι οι όρχεις του δότη δεν είχαν μεταμοσχευθεί, λόγω ηθικών παραμέτρων – λόγω της παραγωγής σπέρματος, ο λήπτης θα είχε το γενετικό υλικό άλλου ανθρώπου.

«Ενώ οι ακρωτηριασμοί των άκρων είναι ορατοί και η προκύπτουσα αναπηρία είναι προφανής», δήλωσε ο Δρ W.P. Andrew Lee, επικεφαλής της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, «κάποιοι τραυματισμοί από τον πόλεμο είναι κρυμμένοι και οι επιπτώσεις τους δεν γίνονται ευρέως αντιληπτές από άλλους».

«Σε ένα συμπόσιο του 2014, ακούσαμε από τις συζύγους, τις οικογένειες και τους φροντιστές αυτών των τραυματιών πολεμιστών για την καταστροφική επίδραση αυτών των τραυματισμών στην ταυτότητα, την αυτοεκτίμηση και τις προσωπικές σχέσεις», συνέχισε.

Ο ασθενής, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε: «Όταν ξύπνησα για πρώτη φορά, αισθανόμουν επιτέλους φυσιολογικά».

Από ιατρική άποψη, η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται σύνθετη αλλομεταμόσχευση αγγειούμενων ιστών και σημαίνει ότι η διαδικασία περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση δέρματος, οστών, μυών, τενόντων και αιμοφόρων αγγείων.

Το πρόγραμμα μεταμόσχευσης γεννητικών οργάνων Johns Hopkins, το οποίο χρηματοδότησε τη χειρουργική επέμβαση, επικεντρώθηκε αρχικά σε μετατραυματικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα τραυματίες στρατιώτες, καθώς οι πληγές τους καθιστούν γενικά αδύνατες τις συμβατικές επιλογές.

Οι ειδικοί της χειρουργικής ομάδας αναμένουν ότι ο στρατιώτης θα αναρρώσει πλήρως σε έξι έως δώδεκα μήνες. Ο Δρ Rick Redett, κλινικός διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων, δήλωσε ότι ο στρατιώτης αναρρώνει καλά και αναμένεται να βγει σύντομα από το νοσοκομείο.

«Ελπίζουμε ότι η μεταμόσχευση θα βελτιώσει τη ζωή του και θα του επιτρέψει να ξανακερδίσει την ουροποιητική και σεξουαλική λειτουργία του και να έχει μια πιο φυσιολογική ζωή», δήλωσε ο Δρ Redett. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε την επέμβαση στο μέλλον και σε άλλους ασθενείς».