Οι άνθρωποι που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να διατρέχουν τον κίνδυνο να υιοθετήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα ως «μακροπρόθεσμες επιλογές lifestyle», λόγω του τρόπου με τον οποίο προωθούνται εμπορικά, προειδοποίησε ένας ειδικός στον τομέα της υγείας.

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, γνωστή και ως «άτμισμα», έχει αναγνωριστεί ως πολύ ασφαλέστερη για την υγεία από το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα βρέθηκαν να έχουν πολύ λιγότερες τοξίνες και ουσίες που προκαλούν καρκίνο στο σώμα τους, μετά από μια περίοδο έξι μηνών.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, καθώς το προϊόν έγινε διαθέσιμο μόνο πρόσφατα.

Ο καθηγητής Gillian Leng εξέφρασε τις ανησυχίες της απευθυνόμενος χθες στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Μεγάλης Βρετανίας: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή για την υγεία από το κάπνισμα, αλλά δεν είναι άνευ κινδύνου και στοιχεία για τη χρήση τους εξακολουθούν να συγκεντρώνονται, συμπεριλαμβανομένων αποδεικτικών στοιχείων για τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία», ανέφερε.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν αποδειχθεί μια αποτελεσματική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, αναγνώρισε ο καθηγητής Leng. «Νομίζω ότι αυτή είναι η σημαντική διάκριση για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου – είναι μια χρήσιμη βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της νικοτίνης που παίρνετε από το προϊόν και να σας βοηθήσει να σταματήσετε τον εθισμό σας στη νικοτίνη», εξήγησε.

«Το ερώτημα είναι αν πρόκειται να γίνει για μια μακροπρόθεσμη επιλογή lifestyle και νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο προωθούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Προωθούνται ως ένα ενδιαφέρον, συναρπαστικό προϊόν, γεγονός που μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν μακροπρόθεσμα», κατέληξε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής John Newton, διευθυντής βελτίωσης της υγείας στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δήλωσε ότι οι μελέτες έχουν καταδείξει πώς οι καπνιστές που επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να εγκαταλείψουν εντελώς το κάπνισμα στο μέλλον.

Ωστόσο, ο καθηγητής Leng υποστήριξε ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν μπορούν ακόμη να ποσοτικοποιηθούν: «Είναι κατά 95% ασφαλέστερα από τα τσιγάρα, αλλά υπάρχει ένα 5% για το οποίο δεν γνωρίζουμε», είπε.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού επεισοδίου.