Οι απόψεις γύρω από τον μεταβολισμό αφθονούν: «Ο καφές τον επιταχύνει!», «Μειώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών», «Η άσκηση με βάρη αυξάνει τον βασικό σας μεταβολικό ρυθμό». Πόσα από αυτά που ακούμε όμως είναι πραγματικά αληθινά;

Τι είναι ο μεταβολισμός;
Με απλά λόγια, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Το σώμα παίρνει τις θερμίδες από αυτά που τρώμε και πίνουμε και χρησιμοποιεί το οξυγόνο για να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται να λειτουργήσει.

Όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολισμός σας, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, εάν προσπαθείτε να χάσετε λίπος, το να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας είναι μια τεράστια βοήθεια. Ταυτόχρονα, θα βελτιώσετε την ενέργεια και τη διάθεσή σας.

Πώς να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας
Άσκηση: Θα πρέπει να συνδυάσετε προπόνηση υψηλής έντασης για να κάψετε λίπος και άσκηση αντίστασης για να χτίσετε μύες: Οι μύες είναι πολύ πιο μεταβολικά ενεργοί από το λίπος και κάποιος με μεγαλύτερο όγκο μυϊκής μάζας έχει καλύτερο μεταβολικό ρυθμό.

Εάν θέλετε να χάσετε λίπος, ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω της άσκησης δύναμης – δηλαδή της γυμναστικής με βάρη. Η άσκηση αυτή διεγείρει την ανάπτυξη των μυών και όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός μεταβολισμού που απαιτείται για να διατηρηθούν λειτουργικοί οι μύες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αερόβια άσκηση δεν είναι αποτελεσματική στην αύξηση του μεταβολισμού – τα καλύτερα αποτελέσματα συμβαίνουν όταν συνδυάζονται και οι δύο τύποι άσκησης. Στην αερόβια άσκηση, θα πρέπει να αυξήσετε το καρδιακό σας ρυθμό σε 120 έως 140 παλμούς ανά λεπτό για 20 έως 35 λεπτά – αλλά όχι πάνω από 145 παλμούς ανά λεπτό.

Διατροφή: Η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα – όχι μόνο μετά την προπόνηση – είναι απαραίτητη, επειδή τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μυϊκής μάζας. Επίσης, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό, καθώς οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο νερό έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό.

Σε αντίθεση με όσα μπορεί να σας έχουν πει για το πώς να χάσετε βάρος, η τακτική κατανάλωση τροφής είναι το κλειδί – ξεκινώντας ιδανικά μέσα σε 30 λεπτά από το ξύπνημα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φαγητού περίπου κάθε τρεις ώρες, είτε  γεύμα είτε κάποιο σνακ, διατηρεί τον μεταβολισμό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην μπείτε στον πειρασμό να κόψετε δραστικά τις θερμίδες που καταναλώνετε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Ύπνος: Ο περισσότερος ύπνος μπορεί να έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό σας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη των στόχων σας στο γυμναστήριο, ενώ έχει επίσης συνδεθεί με την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι ή υποτονικοί και που μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό.