Η λοίμωξη από τον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) αποτελεί κοινό τόπο και μεγάλο πρόβλημα για τις νέες γυναίκες και τα ζευγάρια στις μέρες μας, αφού απασχολεί μεγάλο μέρος του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού, λόγω της εύκολης μετάδοσης και της μεγάλης συχνότητας εμφάνισης του ιού.

Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι του ιού HPV, άλλοι περισσότερο επικίνδυνοι από άλλους περισσότερο «αθώοι», που υπό τον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να μη δημιουργήσουν ποτέ κανένα σοβαρό κλινικό πρόβλημα στη νέα γυναίκα ή να προκαλέσουν την εμφάνιση κονδυλωμάτων (μικρών καλόηθων μορφωμάτων που μοιάζουν με «ελιές») ή σπανιότατα  ακόμα και  καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν διαγνωστικά μέσα για τον ιό που στα χέρια του εξειδικευμένου γυναικολόγου θέτουν με ακρίβεια τη διάγνωση.

Τεστ παπ υγρής φάσης και μοριακή τυποποίηση του ιού

Πέρα από το κλασσικό και πάντα πολύτιμο τεστ-Παπανικολάου που είναι η βασική εξέταση που μπορεί να λειτουργήσει διαγνωστικά, υπάρχει το τεστ-Παπανικολάου «υγρής φάσης» καθώς και οι ειδικές μοριακές τεχνικές που όχι μόνο ανιχνεύουν την παρουσία του ιού αλλά τον τυποποιούν κιόλας (δηλαδή προσδιορίζουν ακριβώς το αν πρόκειται για τύπο του ιού με υψηλή επικινδυνότητα ή όχι). Με αυτόν τον τρόπο , η νέα γυναίκα μπορεί να γνωρίζει το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός από τον οποίο έχει προσβληθεί και να ακολουθήσει την ειδική γι’ αυτή διαγνωστική πορεία που θα καθορισθεί από τον εξειδικευμένο ιατρό.

Η αξία της κολοποσκόπησης

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα πολύτιμος είναι ο ρόλος της κολποσκόπησης, της εξέτασης δηλαδή του τραχήλου, του κόλπου και του περινέου υπό το κατάλληλο μικροσκόπιο,με ειδική τεχνική και μεθοδολογία. Η κολποσκόπηση πρέπει να εκτελείται από τους ειδικούς πιστοποιημένους ιατρούς (συνηθέστατα γυναικολόγους-ογκολόγους), οι οποίοι μπορεί να θέσουν με ακρίβεια το βαθμό της βλάβης που ο ιός έχει προκαλέσει στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας , καθορίζοντας έτσι περαιτέρω την πορεία της παρακολούθησης της γυναίκας.

Ο εμβολιασμός, το καλύτερο μέσο πρόληψης

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ο προληπτικός ρόλος των εμβολίων έναντι του ιού HPV. Τα εμβόλια αυτά (ειδικά το νέο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά 9 στελέχη του ιού HPV) είναι ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσματικά, συντελώντας στην πρόληψη τόσο της εμφάνισης κονδυλωμάτων όσο και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και καλό είναι να γίνονται στο σωστό χρόνο και πάντα υπό τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

Δρ. Μανόλης Καλαμπόκας
Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,  Ειδικ. Γυναικολόγος- Ογκολόγος  του Βρετανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCOG)- Πιστοποιημένος στην Κολποσκόπηση από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης
www.drkalampokas.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικ. Γυναικολόγος- Ογκολόγος του Βρετανικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCOG)- Πιστοποιημένος στην Κολποσκόπηση από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης