Οι γυναίκες που τρώνε τακτικά fast food και δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα είναι πιο πιθανό να δυσκολευτούν να συλλάβουν, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5.598 γυναίκες βρήκε ότι εκείνες που έτρωγαν γρήγορο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα χρειάστηκαν σχεδόν ένα μήνα περισσότερο για να μείνουν έγκυες, από εκείνες που δεν έτρωγαν ποτέ ή σπάνια.

Οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά γρήγορο φαγητό ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι μια καλή διατροφή ενισχύει τις πιθανότητες σύλληψης.

Ωστόσο, υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι βασίστηκε στην ακρίβεια των συμμετεχουσών, που έπρεπε να θυμούνται αυτά που έτρωγαν πριν από την εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που ήταν από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, του Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ερωτήθηκαν για το τι είχαν φάει τον μήνα προτού μείνουν έγκυες στο πρώτο τους παιδί.

Μαίες επισκέφθηκαν τις γυναίκες όταν ήταν περίπου 14-16 εβδομάδων και τους ρώτησαν πόσο συχνά έτρωγαν φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ψάρια, καθώς και τρόφιμα, όπως μπιφτέκι, πίτσα, τηγανητό κοτόπουλο και τηγανητές πατάτες, από καταστήματα fast food. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν φρούτα λιγότερο από μία έως τρεις φορές τον μήνα χρειάστηκαν κατά μέσο όρο μισό μήνα περισσότερο για να μείνουν έγκυες, από εκείνες που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Οι ερευνητές υπολογίζουν επίσης ότι οι γυναίκες με τη χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο να μην μπορούν να συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο, ενώ αυτός ο κίνδυνος ήταν 16% για εκείνες που έτρωγαν fast food τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, δηλαδή διπλάσιο από τον μέσο όρο όλης της ομάδας που ήταν 8%.

Ωστόσο, ενώ οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και fast food και του χρόνου που χρειάστηκε για να μείνουν έγκυες οι γυναίκες, η έρευνά τους δεν βρήκε καμία συσχέτιση με την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών και ψαριών.