Τo ότι η τακτική άσκηση είναι καλή για την υγεία μας, μειώνει τον κίνδυνο μεγάλου αριθμού ασθενειών, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει την ενέργεια είναι γνωστό σε όλους. Αλλά αν δεν σας φαίνονται όλα αυτά αρκετά για να ξεκινήσετε τη γυμναστική, υπάρχει ένα ακόμα όφελος: το τρέξιμο μαζί με άλλους μας κάνει πιο ευτυχισμένους.
Σε μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Caledonian της Γλασκώβης, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 ανθρώπους, το 89% δήλωσε ότι το τρέξιμο σε Parkrun (αγώνες πέντε χιλιομέτρων σε πάρκα ή την ύπαιθρο) τους έκανε πιο ευτυχισμένους, με εντυπωσιακά θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Η ευτυχία μετρήθηκε χρησιμοποιώντας το Ερωτηματολόγιο Ευτυχίας της Οξφόρδης, στο οποίο οι συμμετέχοντες βαθμολογούν ερωτήσεις από το 1 (δυσαρεστημένοι) έως το 6 (εξαιρετικά χαρούμενοι). Όσοι έτρεχαν στο πάρκο συγκέντρωσαν βαθμολογία κατά μέσο όρο 4,4, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, ο οποίο συγκέντρωσε κατά μέσο όρο 4.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο συμπέρασμα ήταν ότι ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν συχνά να αποτελέσουν πηγή άγχους και να έχουν αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμηση, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αθλητικό κοινωνικό δίκτυο Strava ήταν κατά 83% περισσότερο κινητοποιημένοι να συνεχίσουν να ασκούνται εξαιτίας του.
Εκτός από τις φυσικές επιδράσεις της τακτικής άσκησης στο σώμα, είναι σαφές ότι ένας από τους λόγους που το τρέξιμο σε Parkrun έχει τόσο θετικό αντίκτυπο είναι η αίσθηση της κοινότητας. Όπως ο λέει Ian Young, που έχει συμμετάσχει σε πολλούς τέτοιους αγώνες, «Υπάρχει μια τεράστια αίσθηση του ανήκειν και του επιτεύγματος και τόσο το Strava όσο και το parkrun είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συναντηθούμε για να τρέξουμε, να κοινωνικοποιηθούμε και να κάνουμε νέους φίλους ».
Μια έρευνα του 2017 έδειξε ότι οι παθολόγοι, οι νοσηλευτές και οι φυσιοθεραπευτές πλέον «συνταγογραφούν» τέτοιου είδους events στους ασθενείς τους. Ο Paul Sinton-Hewitt, ο οποίος δημιούργησε το Parkrun το 2004, δήλωσε: «Το να ανήκουμε σε ένα τόσο κοινωνικό και υποστηρικτικό δίκτυο, που δείχνει τη χαρά που φέρνει η τακτική σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για να γίνει η άσκηση μια δια βίου συνήθεια».